Het consumeren van melk kan volgens onderzoekers van de Loma Linda University in Californië borstkanker veroorzaken. Het risico op borstkanker kan met wel 80 procent toenemen als vrouwen dagelijks twee tot drie glazen melk drinken. Zelfs een kwart glas melk per dag verhoogt het risico al met 30 procent. Deze bevindingen, gebaseerd op een onderzoek onder 53.000 vrouwen zonder kanker aan het begin van het onderzoek, suggereren dat melk een mogelijke oorzaak van borstkanker is bij vrouwen.
Het onderzoek toonde geen verband aan tussen de inname van sojamelk en andere sojaproducten en het risico op borstkanker. Echter, er werd wel een sterk verband gevonden tussen de consumptie van zuivelmelk en borstkanker, niet tussen andere zuivelproducten zoals yoghurt en kaas. Het maakte geen verschil of vrouwen volle of magere melk dronken wat betreft het risico.
De hoeveelheid melk die dagelijks werd gedronken, was van invloed op het risico. Vrouwen die slechts een kwart glas melk dronken, hadden een 30 procent hoger risico, terwijl een vol glas melk (ongeveer 240 ml) het risico met 50 procent verhoogde. Voor vrouwen die dagelijks twee tot drie glazen dronken, nam het risico zelfs toe tot maar liefst 80 procent.
Hoewel de onderzoekers niet precies weten waarom melk kankerverwekkend zou kunnen zijn, vermoeden ze dat het te maken heeft met de hoeveelheid geslachtshormonen in melk. Aangezien koeien zogen en ongeveer 75 procent van een kudde op enig moment zwanger kan zijn, bevat melk mogelijk hormonen die een rol spelen bij de ontwikkeling van kanker. Daarnaast kan zuivel leiden tot een verhoging van het hormoon IGF-1 (insulin-like growth factor 1) in het bloed, wat bekend staat als een kankerbevorderend hormoon.
BRON:
Int J Epidemiol, 2020; dyaa007