Vragen opleiding meditatieleraar

Zowel inhoudelijk als praktisch
Over Nederlof CentrumContact

Moet ik ervaring hebben in mediteren voor deelname?

Ja. Het maakt niet uit in welke richting of school, maar het is de bedoeling dat meditatie op de dag dat je bij les 1 binnenkomt niet geheel nieuw voor je is. Dat zou ook onprettig zijn voor de studenten die wel ervaring hebben. Tegelijkertijd realiseren we ons dat ervaring een relatief iets is, en soms is het enthousiasme groot… daarom verstrekken we als bijlage bij de bevestiging een hele set oefeningen die je in staat stellen de juiste ervaring op te doen voordat je start met de opleiding!

Er zijn goedkopere en duurdere opleidingen, hoe zit dat?

Dat klopt. Er zijn opleidingen die qua lesgeld goedkoper zijn en er zijn opleidingen die een heel stuk duurder zijn.

Er is een opleiding voor elke wens, variërend van een cursus of opleiding in een buurthuis tot een schriftelijke opleiding en een vier- of vijfjarige opleiding met lesgeld dat aanzienlijk hoger ligt dan onze opleiding. Onze opleiding en de kwaliteit daarvan is echt gericht op mensen die op professionele wijze willen mediteren en lesgeven.

De opleiding tot Meditatieleraar is professioneel en heel breed van opzet, kent meestal begeleiding door twee leraren, een handige en uitgebreide syllabus en de student kan zich na afronding laten opnemen in het register van erkende meditatieleraren.

Daarnaast zijn er eigenlijk niet veel professionele opleidingen die daadwerkelijk opleiden tot meditatieleraar; met goede lesstof en goede, ervaren leraren.

We gaan je geen negatieve dingen vertellen over andere opleidingen, en opleidingen die wij als beter betitelen kennen we eigenlijk niet, Uiteindelijk is het jouw keuze! (En we hopen natuurlijk dat je kiest voor dat wat wij je bieden…)

 

Wat is het doel van de opleiding?

Er zijn gedurende de hele opleiding eigenlijk drie verschillende doelstellingen die als een rode lijn aanwezig zijn;
  • 1e doel: persoonlijk ervaren en groeien zodat je daarna niet alleen iets doorgeeft meer het ook echt van binnen bent.
  • 2e doel: lesgeven, dus echt in staat zijn een programma samen te stellen en een groep, groot of klein, te begeleiden.
  • 3e doel: iemand op individuele basis begeleiden, om los te komen van blokkerende patronen, van negatieve gedachten en middels jouw begeleiding een leven te leiden dat meer ‘eigen’ is.

Ben ik daarna Mindfulnesstrainer of Vipassana leraar?

De opleiding is heel breed opgezet. Dat wil zeggen dat je werkvormen en technieken gaat ervaren uit diverse richtingen en spirituele scholen. Deze kan je op professionele wijze doorgeven. Tegelijkertijd vragen we je ook om elke oorspong te respecteren; Mindful zijn of aandachtsgerichte (mindfulness) technieken doorgeven is niet hetzelfde als trainer zijn en Vipassana is meer een spiritueel pad, met jarenlange training en verblijf in retraites… Dat zullen we je niet vragen tijdens de opleiding! Tijdens de opleiding zal je echter bemerken dat sommige technieken je diep raken. De leraren kunnen dan zeker adviseren welk pad je kunt bewandelen om je daarin te specialiseren.

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest