Vragen over Reiki

Over de Reiki cursus en de methode in het algemeen
Is iets nog niet helemaal duidelijk? Kijk in onze FAQ of je vraag er misschien tussen staat, of stel je vraag via info@nederlofcentrum.nl.
Over Nederlof CentrumContact

Waarom verschillende soorten Reiki?

Sinds de introductie van reiki in Nederland (1985) zijn er vele reiki-beoefenaars bijgekomen. Als methode heeft het een vaste plaats gekregen in onze samenleving. Tegelijkertijd is er een wir-war aan ‘soorten’ reiki ontstaan. Dat is vaak het geval met iets dat bekender wordt, net als bijvoorbeeld yoga en meditatie. Wat zowel ons als de opvolgers betreft is er maar één reiki hoofdstroming en de rest zijn ontstane richtingen. Die authenticiteit komt terug in de kracht van de beoefening. Het Reiki-Instituut / Nederlof Centrum geeft vanaf het moment van haar oprichting les in de traditionele reiki-methode zoals deze daadwerkelijk is… Vele duizenden beoefenaars zijn in die traditie door ons opgeleid.

Ik ben wil de cursus Reiki 1 graag nog een keer bijwonen

Je hebt Reiki 1 gevolgd bij Nederlof Centrum en wilt de cursus weer bijwonen

 • Als je de cursus Reiki 1 weer wilt volgen, omdat je bijvoorbeeld veel vergeten bent, dan is dat bij uitzondering mogelijk (beetje afhankelijk van voldoende plek).
 • Kosten om Reiki 1 bij te wonen als ‘opfrissing’: je krijgt 50% korting op het lesgeld. Je ontvangt geen nieuwe initiaties.

Je hebt Reiki 1 elders gevolgd en wilt de cursus bij Nederlof Centrum bijwonen

 • Als je de cursus Reiki 1 bij Nederlof Centrum wilt volgen, omdat je bijvoorbeeld veel vergeten bent of het idee hebt dat jouw eerdere reiki 1 cursus echt anders was, of welke keuze dan ook, zijn daar mogelijkheden voor (afhankelijk van voldoende plek).
 • Kosten als het echt alleen gaat om Reiki 1 bij te wonen omdat je Reiki 1 elders gevolgd hebt, betaal je helaas het volledige lesgeld. Als je eerdere cursus echt heel heel anders was krijg je ook de initiaties opnieuw.
 • Kosten als het gaat om Reiki 1 bij te wonen bijvoorbeeld omdat je Reiki 2 of de RP opleiding bij ons volgt en jij of wij hebben ontdekt dat jouw eerdere reiki cursussen echt afwijken: dan betaal je 50% van het normale lesgeld (dus 50% korting). Dan ontvang je geen nieuwe initiaties.

Ik heb gehoord over de mogelijkheid om een Reiki 2 upgrade (Usui Shiki Ryoho) te volgen

Upgrade Reiki 2 voorafgaand aan een Reiki opleiding

Nederlof Centrum staat bekend om het niveau van Reiki-beoefening en dat is iets waar we trots op zijn. Tegelijkertijd wordt Reiki op diverse manieren onderwezen, dat realiseren we ons. Omdat je na het volgen van de Reiki Practitioner opleiding echt een professional bent en men daardoor ook een bepaalde verwachting van je heeft heeft qua reiki beoefening, hebben we een morele en praktische verplichting om de hoge normen te handhaven en te bewaken.

Als je de 2e graad hebt gevolgd bij een master die ook lid is van Reiki Ryoho, de Reiki Alliance of de NVRM, is de kans meer dan groot dat je gewoon voldoet aan die normen.

Als je cursus niet aan elke van de volgend onderdelen voldoet, raden we de upgrade Reiki 2 aan.

 1. Cursusduur: minimaal 1,5 dag
 2. Gevolgd minimaal 90 dagen na de 2e graad
 3. De Reikimaster zelf ingewijd door iemand die het niveau heeft van Reiki Ryoho of Reiki Alliance
 4. Je hebt geleerd hoe de mentale positie werkt en hoe je werkt aan blokkades
 5. Cursuskosten minimaal 500,-

(dit zijn de minimale eisen waaraan een 2e graad dient te voldoen, anders raden we je aan gebruik te maken van ons upgrade aanbod)

Reiki 2 upgrade

Nederlof Centrum / Reiki-Instituut geeft de mogelijkheid om de Reiki 2 upgrade te volgen. Dat is de volledige Reiki 2 cursus, inclusief de initiatie en het vervolg dagdeel, met een korting van ongeveer € 125,- (dat kan variëren) op basis van je eerdere reiki 2 cursus. Deze optie kom je vanzelf tegen als je het aanmeldingsformulier invult en bij inschrijving Reiki Practitioner de vraag over de vooropleiding invult.

Vraag student:

Wat is de reden dat mijn Reiki 2 voortraject niet voldoet? Ik ben ingeleid in Reiki 2 volgens hetzelfde Reiki Ryoho systeem. Dan word ik dus tijdens de upgrade nog een keer ingewijd? Kan dat, is dat nodig?
 
Antwoord:
Dan zijn onderwerpen die we eigenlijk trachten te vermijden…
Ja, een tweede inwijding is niet nodig, als de inwijder zou inwijden in hetzelfde…
Er zit echt een daadwerkelijk verschil in. We hebben al jaren ervaring met mensen die opnieuw een initiatie ondergaan, ook reikimasters die besluiten een echte opleiding te ondergaan i.p.v. een ander traject die ze ook hebben gevolgd en de ervaring is steeds hetzelfde: er is een echt verschil.

De Reiki 2 cursus opnieuw doen?

Je hebt Reiki 2 gevolgd bij Nederlof Centrum en wilt de cursus weer bijwonen

 • Als je de cursus Reiki 2 bij Nederlof centrum hebt gevolgd en weer wilt volgen als opfrissing, omdat je bijvoorbeeld veel vergeten bent, dan is dat mogelijk (afhankelijk van voldoende plek).
 • Kosten: je krijgt 50% korting op het lesgeld. Je ontvangt geen nieuwe initiaties.

Je hebt Reiki 2 elders gevolgd en wilt de cursus bij Nederlof Centrum bijwonen

 • Als je de cursus Reiki 2 elders hebt gevolgd en deze nu een keer bij Nederlof Centrum wilt volgen, omdat je bijvoorbeeld veel vergeten bent of het idee hebt dat jouw eerdere reiki 2 cursus echt anders was, dan kan dat (afhankelijk van voldoende plek).
 • Kosten als het echt alleen gaat om Reiki 2 bij te wonen omdat je Reiki 2 elders gevolgd hebt, betaal je het volledige lesgeld. Als je eerdere cursus echt heel heel anders was krijg je ook de initiaties opnieuw.

Je hebt Reiki 2 gevolgd bij Nederlof Centrum, wilt de cursus weer bijwonen en staat ingeschreven voor de RP opleiding

 • Als je de cursus Reiki 2 bij Nederlof centrum hebt gevolgd en weer wilt volgen als opfrissing omdat je ingeschreven staat voor de RP opleiding, dan is dat mogelijk (afhankelijk van voldoende plek).
 • Kosten: 90% korting op het lesgeld. Je ontvangt geen nieuwe initiaties.

Je hebt Reiki 2 elders gevolgd, wilt de cursus weer bijwonen en staat ingeschreven voor onze RP opleiding

 • Als je de cursus Reiki 2 elders hebt gevolgd (wel goedgekeurd voor de RP opleiding) en deze nu bij ons wilt volgen als opfrissing, omdat je ingeschreven staat voor de RP opleiding, dan kan dat (afhankelijk van voldoende plek).
 • Kosten: 80% korting op het lesgeld. Je ontvangt geen nieuwe initiaties.

Wat is een goed moment voor het Reiki 2 vervolg?

Reiki 2 vervolg

De tweede graad reiki kent een volle dag voor het leren van de symbolen, de inwijding en het kennismaken en oefenen van de behandelwijzen met de 2e graad.

Daarna is er een vervolg, meestal op een middag of een ochtend.
De onderwerpen daar zijn in ieder geval:

 • Controleren symboolgebruik en behandelwijzen.
 • Vragen stellen.
 • Er wordt dieper in gegaan op het testen van- en sturen naar blokkades.

Ideale planning

Een ideale planning zou zijn niet eerder dan 2 maanden na de 2e graad reiki inwijding en bij voorkeur niet later dan een jaar na de 2e graad inwijding. De reden daarvoor is dat de inwijding wat moet bezinken en als de tussenliggende periode langer is vergeet je soms de eigen vragen weer en is er een kans dat je de 2e graad jarenlang gaat beoefenen zonder dat de foutjes gecorrigeerd zijn…

Dit zijn geen strakke ‘regels’. Je bent gewoon vrij om het eerder of later te volgen; het is eerder een richtlijn van wat ideaal zou zijn.

Aanmelden

Je kunt je ideale datum uitzoeken bij agenda en je aanmelden met het aanmeldingsformulier. Het Reiki 2 vervolgdeel is in principe alleen voor onze eigen reiki studenten en is voor hen ook geheel kosteloos.

Eéndaagse reiki cursus?

Ééndaagse reiki 1 cursus

Nederlof Centrum is al meer dan 30 jaar een brandpunt van de originele reiki-methode.
Wij vinden het belangrijk om iemand reiki te laten volgen zoals het hoort, zodat de student daarna optimaal de reiki kracht heeft ontvangen en kan toepassen. 
De Reiki 1 cursus hoort ‘op zijn snelst’ in 4 dagdelen gevolgd te worden. Dat kan worden onderwezen in 4 dagen met elke ochtend of middag een les, of in 2 hele dagen. 
Dit zijn de optimale omstandigheden om Reiki te leren, zodat je aan het eind van de cursus naar huis te gaat met de echte reiki kracht in je handen.
Als je ons vraagt ‘kan ik … een reiki cursus volgen in één dag of een halve dag’, dan weet je nu waarom we je dat ontraden. 

Zijn inwijdingen bij leraren hetzelfde?

Elke Reiki-school heeft zijn eigen historie, opleidingsniveau en manier van werken. De initiaties zijn geheim dus ook niet onderling gestandaardiseerd. De kennis van Reikimasters van Nederlof Centrum / Reiki-Instituut komt rechtstreeks van de opvolgers zelf (dus feitelijk wel gestandaardiseerd daardoor!) en we weten dat we exact de initiaties verrichten zoals zij en de gene daarvoor en daarvoor.

Wat is het verschil tussen Reiki en de Aura healing opleiding?

Het betreft natuurlijk in beide gevallen een vorm van healing, maar ze zijn heel verschillend. Reiki is aan manier van doorgeven van energie, wat lichaam en geest krachtiger maakt, waardoor heling makkelijker is.

Auratouch (healing middels auraveld en chakra’s) is een methode die niet zozeer toevoegt, maar de blokkades in auraveld en chakra’s oplost, waardoor de reeds aanwezig energie beter stroomt en aandoeningen hun fundament ontneemt.

Reiki is eenvoudig en gericht op persoonlijke groei. Auratouch is echt een opleiding waar je leert wat-wat veroorzaakt en hoe je het oplost.

Ik blijk niet te zijn opgeleid in Usui Shiki Ryoho. Wat nu?

Elke Reiki-school noemt het zo, en het zegt inderdaad niet persé iets over het niveau van beoefening. Nederlof centrum geeft les op het hoogst haalbare niveau. De kennis en wijze van werken is rechtstreeks afkomstig van de lijn van opvolgers (de oprichters zijn ook door Phyllis Furumoto geschoold) De Reiki Practitioner en Reikimaster opleiding hebben beide de mogelijkheid om voorafgaand aan de opleiding de inwijding en kennis te herstellen. Dat is geen probleem. De kosten zijn ook te overzien.

Noot:

zie de vraag en antwoord hiernaast over de upgrade Reiki 2.

Ik heb Reiki 1 elders gevolgd, en wil Reiki 2 bij jullie volgen

Je hebt Reiki 1 elders gevolgd en wilt de Reiki 2 cursus bij Nederlof Centrum bijwonen

 • Dat kan gewoon.
 • Ook als je elders Reiki 1 gevolgd hebt is er geen intakegesprek nodig om bij het Nederlof Centrum / Reiki-Instituut de Reiki 2 cursus te mogen volgen.

Procedure:

 • Je kunt je gewoon via het aanmeldformulier aanmelden voor:
  – Reiki 2 cursus
  – de kosteloze Reiki 2 vervolg middag (kan je je ook later voor aanmelden)

Als je het idee hebt dat ‘je eerste graad niet helemaal was zoals het hoort’

 • Dan geven we je de gelegenheid om een Reiki 1 cursus bij te wonen als ‘opfrissing’:
  je krijgt 50% korting op het lesgeld. Je ontvangt geen nieuwe initiaties.
 • Er is dan verder geen intakegesprek nodig om bij het Nederlof Centrum / Reiki-Instituut de Reiki 2 cursus te mogen volgen.

Procedure:

 • Je kunt je via het aanmeldformulier aanmelden voor:
  – Reiki 1 cursus, met een handmatige vermelding ‘opfrissing reiki 1 met korting’
  – Reiki 2 cursus
  – de kosteloze Reiki 2 vervolg middag (kan je je ook later voor aanmelden)

Waarom is Reiki 2 duurder?

Reiki 2 – lesgeld

Reiki is een heel mooie behandelwijze en spirituele discipline die jaren geleden vanuit Japan en de Verenigde Staten naar de rest van het westen kwam. De methode die eigenlijk Usui Shiki Ryoho heet, kent naast een aantal uiterlijke kenmerken ook een hele wereld aan spiritualiteit; onzichtbaar, voelbaar, vibrerend, met eigen regels en wetten. Deze ogenschijnlijk onzichtbare krachten en bijbehorende ‘natuurwetten’ zijn heel belangrijk voor het verkrijgen van echt reiki, voor het raken van dat deel in ons, voor dat contact met die energie. Niet een beetje, maar full-power. Naarmate je verder gaat met Reiki, richting 2e graad of masterschap, wordt dit steeds belangrijker. Nederlof Centrum heeft ervoor gekozen om Reiki door te geven in haar volle glorie; of iemand nu reiki wil leren uit nieuwsgierigheid of het echt serieus wil toepassen, de student verdient het om de volwaardige initiatie te krijgen. Liever kleinere klassen, dan daaraan afbreuk te doen.

De richting die wij beoefenen staat voor deze oerkracht, voor de richting zoals ook de opvolgers deze beoefenen; we kennen de oorsprong; de oprichters hebben ook les gehad van Phyllis Furumoto, een van de opvolgers in de spirituele lijn van Usui Shiki Ryoho Reiki. Alle masters die echt zo les geven, vragen (minimaal) een bedrag als dit, dat kan niet anders. De redenen voor het verschil tussen het lesgeld van bijvoorbeeld Reiki 1 en Reiki 2  zit niet in de lesduur of het aantal dagen, maar is bepalend voor de kracht van de initiatie die je ontvangt, en daarmee voor de hoeveelheid kracht die tot je beschikking hebt. En dat is het meer dan waard.

Ik heb Reiki 2 online gevolgd en wil graag de upgrade volgen!

Reiki 2 online

Nederlof centrum heeft een upgrade programma voor reiki studenten die hun beoefening naar het volgende niveau willen brengen. De upgrade is echter alleen mogelijk als je Reiki 2 hebt gevolgd in een fysieke klas en de initiaties van de 1e graad ook daadwerkelijk fysiek hebt ondergaan. Online cursussen en initiaties horen helaas niet bij Usui Shiki Ryoho. Dat betekent dat je die reikigraad echt alsnog op de traditionele wijze dient te volgen, voordat je bij ons verder kunt met reiki.

Zijn er situaties waarin je beter geen Reiki kunt geven?

Reiki kun je altijd veilig geven. De enige uitzondering kan iemands mentale toestand zijn en de gepastheid van het moment.

Psychische/mentale toestand

Als iemand qua mentale staat erg instabiel is. Daarbij doelen we niet op burn-out of overspannen e.d., maar bijvoorbeeld doorgedraaid of in een psychose, kan het raadzaam zijn een reiki-behandeling uit te stellen. Dat is niet omdat reiki slecht zou zijn, maar omdat het effect van reiki bij iemand die zo instabiel is niet te voorspellen is, en de meeste mensen niet zijn opgeleid om daarmee om te gaan. Als iemand wel is opgeleid om om te gaan met mensen met psychische/mentale klachten, kan reiki uiteraard wel gewoon worden toegepast. 

Gepastheid van het moment

Als iemand bijvoorbeeld een arm breekt, is de eerste stap niet om reiki te geven maar om te zorgen dat er reguliere medische hulp wordt ingeroepen. Daarna kun je uiteraard gewoon reiki toepassen. 

Reiki tijdens de zwangerschap?

Wordt er tijdens de cursus ook aandacht gegeven aan reiki en zwangerschap?

Tijdens de cursus wordt geen specifieke aandacht gegeven aan specifieke toepassingen zoals reiki en zwangerschap of toepassingen bij dieren e.d.

Wel is er altijd ruimte om je vraag te stellen. Dat is ook interessant voor anderen vaak.

Noot: 

Reiki wordt zeer toegepast voor reiki en zwangerschap. Vaak als begeleiding van het team moeder en dochter’ tijdens de zwangerschap.

Dat begeleiden bestaat feitelijk uit een traject van een x aantal behandelingen vanaf b.v. 3 maanden tot vlak voor de bevalling. 

Reiki 1 cursus voor kinderen

Een kind kan de reiki 1 cursus bijwonen indien:

 • Het kind minimaal 9 jaar oud is
 • Zelfstandig genoeg is om ‘alleen’ met andere kinderen de cursus bij te wonen
 • Toestemming heeft van minimaal een van de verzorgers
 • Een verzorger of aangestelde het kind brengt en haalt
 • Als iemand anders het kind haalt dan de persoon die het gebracht heeft, moet dat tevoren gemeld worden bij ons (ter plaatse bij de leraar of per email aan het kantoor)
 • Reiki 2 kent een andere minimum leeftijd, namelijk 16 jaar.

Ouder mee

 • Als je als ouder nog geen reiki 1 hebt, kan je de reiki 1 cursus tegelijk met je kind volgen, tegen normaal tarief. Hou er wel rekening mee dat de lesstof is afgestemd op kinderen (de initiaties, posities van behandelen, certificering en dergelijke zijn uiteraard identiek).

Kan ik met Reiki mezelf behandelen?

Ja, veel mensen leren Reiki zodat ze zichzelf kunnen behandelen. Dit wordt vaak aangeduid als “zelfbehandeling.” Als je eenmaal de nodige Reiki-opleiding hebt gevolgd en de vaardigheden hebt geleerd, kun je Reiki toepassen op je eigen lichaam voor ontspanning, balans en heling.

Pin It on Pinterest