Reiki beginselen

REIKI-BEGINSELEN

Vijf richtlijnen

Een geheime manier om geluk in je leven te brengen

met vele zegeningen.

Een wonderlijke remedie voor vele ziekten

Vandaag

Laat je geen boosheid toe

Maak je je geen zorgen

Voel je dankbaarheid

Ben je toegewijd in je ondernemingen

Behandel je anderen met vriendelijkheid

Usui Reiki-remedie voor lichaam en geest

Mikao Usui

Vandaag

De eerste boodschap die Mikao Usui de reiki beoefenaar meegaf is “vandaag”. Dit is een grote gift, die zijn oorsprong vindt in het boeddhisme. Het helpt je om alleen bezig te zijn met vandaag in plaats van met de dag van morgen en soms zelfs verder dan dat. De dag van morgen wordt tenslotte gevormd door alle gebeurtenissen, gedachten en keuzes die we als mens in het heden maken….Feitelijk bestaat alleen het nu.

Laat geen boosheid toe

Boosheid oproepen in je energiesysteem, het toelaten of koesteren van woede of boosheid, dient niemand. De reden dat we boosheid toelaten of oproepen, is dat we uitdrukking willen geven aan iets wat we als waardevol beschouwen. Er wordt ons iets ontnomen en we ervaren dat als onrechtvaardig. We voelen ons bedreigd en vol onmacht. We zien iets op televisie of in de krant wat ons gevoel van eerlijkheid en fatsoen aantast, en we denken door boos te worden onze normen kracht bij te zetten. Soms denken we door boos te worden een beter mens te zijn, bijvoorbeeld als we deelnemen aan een demonstratie tegen onderdrukking, oorlog of discriminatie. De waarheid is dat alles waar je tégen bent, een kern van boosheid in zich heeft. Dat wordt meestal zichtbaar in de manier waarop een demonstratie tégen iets meestal eindigt in schreeuwende mensen en vertrokken gezichten. Soms vechten mensen zelfs met elkaar in een poging elkaars mening af te pakken. Als je dit eenmaal doorhebt, kan het een tijdje duren voor je bereid bent dit stukje boosheid in jezelf los te laten, omdat je het gevoel hebt dat je dan als mens niet meer bestaat. Wat helpt op dit pad naar innerlijke vrede is je innerlijke gevoel van onmacht en onrecht om te vormen tot iets waar je vóór bent. Tegen oorlog zijn en die mening actief uitdragen brengt je lichaam en je geest in een staat van boosheid, eigenlijk in een staat van oorlog in het klein. Door te kijken waar je vóór bent, zonder je eigen indentiteit te verliezen, kun je je lichaam en geest in een andere staat brengen. Misschien ben je dan niet meer tegen oorlog maar vóór vrede. Niet meer tegen geld, maar vóór overvloed voor iedereen. Vanaf dat moment ben je een mens met een fundament van liefde, die geen boosheid meer wenst toe te laten.

Maak je geen zorgen

Toen we dit voor het eerst hoorden, dachten we “doen we”. Later kwamen we erachter dat iets horen en begrijpen een goed begin is, maar niet hetzelfde als ook echt doen: je een hele dag geen zorgen maken is een kunst. Je zorgen maken is één van de meest stressvolle activiteiten die je kunt bedenken. Het tast ook het immuunsysteem ernstig aan, waardoor je veel gevoeliger bent voor kleine en grote aandoeningen. Dit is ernstig omdat velen zich zorgen maken over dingen die ze niet kunnen oplossen en dat betekent dat je immuunsysteem niet af en toe een korte periode te lijden heeft, maar jaren achtereen, als een vast onderdeel van je leven. Je zorgen maken betekent ook dat je ervoor kiest een probleem van het ego een hoofdrol te geven in je leven. Elk probleem, hoe echt het ook lijkt, is feitelijk een illusie, net als in het leven zelf. Het helpt om een ogenschijnlijk moeilijke situatie te zien als een uitdaging in plaats van als een probleem.

Voel dankbaarheid

Dankbaarheid voelen is een daad van respect, voor het leven en voor het goddelijke. Daarmee eer je alles wat op je pad komt en ieder mens die je ontmoet. In de oosterse visie is dankbaarheid één van de sterkste vormen van respect en van eer. Het wordt gezien als een krachtige uitingsvorm van het goddelijke “alles is goed”. In het Westen wordt dankbaarheid vaak op een andere manier ervaren. Als het onderwerp ter sprake komt, weten de meeste reiki beoefenaars wel dat het met dankbaarheid niet alleen dankbaarheid voor de materie zoals huis, baan en geld wordt bedoeld. Bijna ieder mens weet gezondheid en liefde van en voor zijn partner, kinderen en omgeving op waarde te schatten. De oosterling glimlacht dan nog steeds… Dankbaar ben je niet voor iets speciaals, of na het krijgen van iets. Dankbaar ben je niet voor iets. Dankbaarheid is geen beloning maar een gevoel die je kunt oproepen en kunt koesteren, net als liefde, net als boosheid, net als verbondenheid. De cycles van iets krijgen of iets leren waarderen en daarvoor vervolgens dankbaarheid voelen, is een illusie. Het verloopt veeleer andersom: je koestert een gevoel van dankbaarheid, en de goede en mooie dingen van het leven komen dan met liefde jouw kant uit.

Wees toegewijd in je ondernemingen

Toewijding betekent dat je alles met volledige, bewuste aandacht doet, zodat elke handeling op zich een gewijde en heilige handeling is. Toewijding betekent ook dat je alles doet met het oog op dat ene… zonder je te laten afleiden. Een confronterende eigenschap van het begrip “toewijding” is dat het vraagt om totale eerlijkheid. Want ware toewijding vraagt om bewuste keuzen in je leven. Twéé dingen tegelijk doen omdat je niet precies weet wat je wilt is geen toewijding. Iets doen terwijl je eigelijk graag iets anders wil in het leven is geen toewijding maar zelfs een totaal gebrek daaraan. Want toewijding is ook toegewijd zijn aan jouw individuele levenspad, aan de noodzakelijke spirituele groei en aan het nemen van je verantwoordelijkheden. Met “onderneming” wordt niet het bedrijf of organisatie bedoeld, maar alles wat je op dat moment, dus in het nu, in je leven aan het creëren, aan het ondernemen bent. Daar valt ook je relatie onder, je werk, opleiding en het opvoeden van je kinderen.

Behandel andere met vriendelijkheid

Het is zo vanzelfsprekend, en toch missen we soms kansen om vriendelijk te zijn. Natuurlijk, er zijn altijd redenen te over. Het is je dag niet, er zijn problemen op je werk of de kinderen zitten in de pubertijd. Blijkbaar zijn er veel dingen die een soort botheid oproepen. Onzekerheden, angsten en gevoelens van falen belemmeren vaak de zachtheid in ons. Wees vriendelijk, wees zacht voor jezelf en dan blijkt het opeens ook niet meer zo moeilijk te zijn om anderen deze zachtheid en vriendelijkheid te tonen. Gebrek aan vriendelijkheid haalt jezelf en anderen naar beneden en is destructief. een indiaans opperhoofd is Seattle zei ooit: “Als je op aarde spuugt, spuug je op jezelf”.

Gepubliceerd met toestemming van Complete Handboek Reiki

Meer informatie over de reiki cursus bij Nederlof Centrum

www.nederlofcentrum.nl

Sound healing 13-jan 2024-D-1258-nederlof centrum

Sound Healing Meditatie door Bertin Bom

Bertin Bom, onze meditatieleraar in opleiding, leidde op 13 januari 2024 een betoverende sound healing meditatieles. Met passie creëerde hij een unieke ervaring door helende klanken te gebruiken voor rust en harmonie.

Niewsbrief afbeelding-Jaar van de Draak

Jaar van de Draak 2024

Welkom terug in 2024, het jaar van de Draak! In de Chinese astrologie symboliseert de Draak kracht, moed en welvaart. Het belooft een jaar te worden waarin we deze eigenschappen kunnen omarmen en benutten voor persoonlijke en professionele groei.

Gefeliciteerd-groepscollage-afgerond-2023

Gefeliciteerd aan alle deelnemers!

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie feliciteren met het succesvol voltooien van de gevolgde cursus of opleiding. We hopen dat jullie de verworven kennis en vaardigheden blijven benutten en dat jullie blijven groeien in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling.

nieuwsbrief december 2023-afbeelding 1

Nieuwsbrief december 2023

We nodigen je graag uit voor een bijzondere dag vol innerlijke ontdekkingen op onze open dag voor de Meditatieleraar opleiding, die plaatsvindt op 13 april 2024 in Almere. Dit is een prachtige kans om kennis te maken met de wereld van meditatie..

Foto Aurahealing-scannen-Chakra-1

Chakra healing: Ontdek de energetische essentie van balans

Chakrahealing, een fascinerend onderdeel van onze uitgebreide opleiding, neemt je mee naar de kern van chakra’s en heling. Uit het diepgewortelde hindoeïsme van India komen de chakra’s voort als onmisbare bouwstenen…

Nieuwsbericht oktober-Reiki behandeldag, Reiki 2 cursus, AuraTouch oefendag

Nieuwsbericht oktober

Met veel vreugde kijken we terug naar de succesvolle Reiki oefen- en behandeldag die we dit jaar hebben georganiseerd. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we deze unieke dag opnieuw organiseren!

De kracht van healing

Wat is healing?

Healing is een eeuwenoude manier gericht op het herstellen van evenwicht en welzijn in lichaam, geest en ziel. In dit bericht gaan we hier dieper op in en waarom het volgen van een healing opleiding…

Feng Shui inrichting-eettafel

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Ontdek-Feng-Shui

Ontdek Feng Shui: De energieke reis naar harmonie

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die draait om de harmonieuze inrichting van je leefomgeving. Het streeft naar een betere stroming van energie, bekend als “chi”, door middel van onderbouwde principes, om zo welzijn, geluk en succes aan te trekken.

Reiki behandelingen-Nederlof Centrum

Het wonder van Reiki behandelingen

Een Reiki behandeling is als een rustgevend en vaak diep verzachtend avontuur. Tijdens zo’n sessie ligt de ontvanger comfortabel gekleed op een massagetafel, terwijl de Reiki-beoefenaar zachte aanrakingen op specifieke delen van het lichaam toepast.

Feng Shui opleiding - Yin yang

ZOMERNIEUWS Nederlof Centrum   2023

Eindelijk is het zover! We zijn verheugd en enthousiast om onze langverwachte digitale Feng Shui Adviseur opleiding te lanceren! Met trots presenteren we jou een unieke kans om je onder te dompelen in de eeuwenoude kunst van Feng Shui!

Birgit de Heij bakfestijn winnares

Birgit de Heij wint het Sanquin Bakfestijn

Orthomoleculaire Voedings docente Birgit de Heij wint Bakfestijn!
Na ruim 200 inzendingen, duizenden stemmen en beoordeling door onze jury, kwamen op 27 juni 5 finalisten bij elkaar in het Miele Experience Center om hun traktatie te bakken en te presenteren.

Pin It on Pinterest