Vooraf vasten versterkt effect chemotherapie

Dat melden Amerikaanse, Italiaanse en Duitse onderzoekers in de nieuwste editie van Science Translational Medicine.

Twee dagen vasten voor toediening van chemotherapie versterkt hiervan het effect, in elk geval bij muizen.
Ze voerden hun onderzoek uit op muizen met verschillende soorten tumoren. Daarbij ontdekten ze dat vasten alleen al in sommige gevallen even effectief was in de bestrijding van kanker als chemotherapie. De combinatie van vasten en chemotherapie gaf het beste resultaat.
Over het geheel kwamen bij de muizen die voor hun chemotherapie twee dagen vastten veertig procent minder uitzaaiingen voor dan bij muizen die chemo en een normaal dieet kregen.

Neuroblastoom
Veertig procent van de muizen met een neuroblastoom die in de studie de combinatiebehandeling ondergingen was lange tijd na deze combinatiebehandeling nog in leven, tegen nul procent in de controlegroep. Neuroblastoom is een tumor in het zenuwstelsel en na leukemie de meest voorkomende kankersoort bij kinderen.
Volgens de onderzoekers vertraagt het vasten de groei van tumorcellen en maakt het gezonde cellen beter bestand tegen de effecten van chemotherapie, waardoor de bijwerkingen afnemen. Mocht ditzelfde effect bij mensen optreden, dan geeft dit de behandelend arts de mogelijkheid om een hogere dosis toe te dienen.

Toxische effect
Volgens de onderzoekers zouden patiënten niet direct na de chemotherapie weer volop moeten gaan eten, omdat ze dan het toxische effect van de chemotherapie weer zouden versterken.
Wanneer het medicijn grotendeels weer uit het lichaam is, kan de patient weer aansterken met extra voeding.

Achtergrondinformatie:
Een onderzoeksteam aan een Californische universiteit kwam eind maart 2008 met opzienbarend nieuws (PMID 18378900).
Muizen die twee dagen gevast hadden voorafgaand aan chemotherapie bleven in goede conditie terwijl de muizen die normaal gegeten hadden eerder stierven en de muizen die wel overleefden hadden een blijvend lager gewicht en blijvend energie verlies.
Wetenschappers zijn vaak op zoek naar een specifiek wapen tegen kanker cellen, de zogenaamde “magic bullet”, terwijl dit onderzoek een hele andere manier gevonden heeft om kanker te behandelen, namelijk met een “magic shield”, een magisch schild om de gezonde cellen te beschermen tegen chemotherapie terwijl de kankercellen niet beschermd zijn.
Er moest een anti-aging onderzoeker aan te pas komen om dit te bedenken. Valter Longvo wist dat wanneer gezonde cellen geen voedsel krijgen door bijvoorbeeld te vasten, deze cellen als het ware in een soort winterslaap toestand komen en daarmee extreem stressbestendig worden. Kankercellen houden zich niet goed aan allerlei regelmechanismen en groeien gewoon door, ook bij een voedingstekort. Door kort te vasten voorafgaand aan chemotherapie worden de gezonde cellen sterker en meer bestand tegen de chemotherapie terwijl de kankercellen er zelfs gevoeliger voor worden. Nu dit bij muizen blijkt te werken wordt het boeiend om dit bij mensen te gaan testen. De onderzoekers adviseren nog niet aan te gaan vasten voor de chemotherapie totdat hier goed onderzoek bij mensen naar is gedaan.
In het laatste jaar van mijn artsenopleiding heb ik drie maanden onderzoek gedaan naar vastenkuren en in het bijzonder de Mayrkuur. In die periode heb ik zelf ook bijna vier weken achtereen gevast om het aan den lijve te ervaren. Ik voelde me veel rustiger en meer helder in mijn hoofd, mijn huid voelde gladder aan en ik voelde me fitter en die ervaringen heb ik ook in latere vastenkuren steeds gehad. Ook vond ik het een geruststelling te ervaren dat je met heel weinig eten toe kan en na een vastenkuur kun je weer veel intenser genieten van voeding. Alles smaakt weer beter en ook de vertering gaat beter.
Verder blijkt uit divers onderzoek dat vasten het immuunsysteem versterkt. We zien na vasten vaak een daling van de bloeddruk, afname van het slechte cholesterol en afname van de gemiddelde bloedsuiker en een rustiger hartslag. Zelfs tot een half jaar na een vastenkuur kan men nog een gunstig effect op de stemming meten en we zien vaak allergieën verminderen na een vastenkuur. Vasten is een prima manier om te ontgiften en om overtollig vetweefsel te verminderen. Als je wilt afvallen moet je minder eten. Dat kun je doen door dagelijks een beetje minder te eten, een keer per week flink minder eten of enkele weken per jaar nauwelijks te eten.
Proefdieren die laag calorisch eten (dus weinig energie binnen krijgen met hun voeding) leven langer en zijn minder gevoelig voor ziekten. Voor mensen lijkt dit ook te gelden. Afname van het gewicht met tien procent geeft zelfs twintig procent minder kans op hart-en vaatziekten.
Iemand die veel onderzoek gedaan heeft naar vasten en weinig eten was dr. Roy Walford. Hij was de topper op het gebied van laag calorische diëten (caloric restriction) en heeft aangetoond dat dit het beste anti-verouderingsdieet is. Zijn boeken en website (www.walford.com) zijn nog steeds de moeite waard.

Reiki 1 course-positions-nederlof centrum

Reiki 1 course now also available in English!

Reiki 1 course now also available in English! We are excited to announce that our Reiki 1 course is now also available in English. Join us on for the first English session. We only give the English version once a year. Check our agenda for the available date.

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024 voltooid!

Afgelopen weekend hebben we na een reis van anderhalf jaar de certificaten voor meditatieleraar mogen uitreiken aan een mooie en toegewijde groep deelnemers. Dankbaar dat we als docenten dit pad naar meer inzicht en transformatie hebben mogen begeleiden.

Groepsfoto's 2024 nederlof centrum

Groepsfoto’s 2024

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie van harte feliciteren met het succesvol afronden van de cursus of opleiding. We hopen dat jullie de opgedane kennis en vaardigheden goed zullen blijven gebruiken en dat jullie blijven groeien, zowel persoonlijk als...
Nederlof nieuwsbrief logo

Nieuw! Twee aparte opleidingen AuraTouch – Nederlof Centrum

De 2 jarige opleiding AuraTouch healing bestond altijd al uit twee delen. Het zijn vanaf nu geheel zelfstandige opleidingen. De opleidingen zijn nu geheel los van elkaar en kunnen apart gevolgd worden. We presenteren twee AuraTouch opleidingen

Sound healing 13-jan 2024-D-1258-nederlof centrum

Sound Healing Meditatie door Bertin Bom

Bertin Bom, onze meditatieleraar in opleiding, leidde op 13 januari 2024 een betoverende sound healing meditatieles. Met passie creëerde hij een unieke ervaring door helende klanken te gebruiken voor rust en harmonie.

Niewsbrief afbeelding-Jaar van de Draak

Jaar van de Draak 2024

Welkom terug in 2024, het jaar van de Draak! In de Chinese astrologie symboliseert de Draak kracht, moed en welvaart. Het belooft een jaar te worden waarin we deze eigenschappen kunnen omarmen en benutten voor persoonlijke en professionele groei.

Gefeliciteerd-groepscollage-afgerond-2023

Gefeliciteerd aan alle deelnemers!

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie feliciteren met het succesvol voltooien van de gevolgde cursus of opleiding. We hopen dat jullie de verworven kennis en vaardigheden blijven benutten en dat jullie blijven groeien in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling.

nieuwsbrief december 2023-afbeelding 1

Nieuwsbrief december 2023

We nodigen je graag uit voor een bijzondere dag vol innerlijke ontdekkingen op onze open dag voor de Meditatieleraar opleiding, die plaatsvindt op 13 april 2024 in Almere. Dit is een prachtige kans om kennis te maken met de wereld van meditatie..

Foto-Aura-Chakra healing-1

Chakra’s: Ontdek de energetische essentie van balans

Chakrahealing, een fascinerend onderdeel van onze uitgebreide opleiding, neemt je mee naar de kern van chakra’s en heling. Uit het diepgewortelde hindoeïsme van India komen de chakra’s voort als onmisbare bouwstenen…

Nieuwsbericht oktober-Reiki behandeldag, Reiki 2 cursus, AuraTouch oefendag

Nieuwsbericht oktober

Met veel vreugde kijken we terug naar de succesvolle Reiki oefen- en behandeldag die we dit jaar hebben georganiseerd. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we deze unieke dag opnieuw organiseren!

De kracht van healing

Wat is healing?

Healing is een eeuwenoude manier gericht op het herstellen van evenwicht en welzijn in lichaam, geest en ziel. In dit bericht gaan we hier dieper op in en waarom het volgen van een healing opleiding…

Foto na Feng Shui inrichting-2

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Pin It on Pinterest