AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers van de Harvard Medical School hebben een hormoon ontdekt dat een vergelijkbaar effect heeft als sporten, zonder dat beweging nodig is.
Ze schrijven over hun bevindingen in de online editie van het tijdschrift Nature van 11 januari.
Lichaamsbeweging heeft een positief effect op verschillende organen in het lichaam, doordat het bepaalde genen aanschakelt. De Amerikanen ontdekten in muizen een boodschappermolecuul dat hierbij cruciaal is. Het zorgt voor de productie van een niet eerder ontdekt hormoon: irisine.
De irisinespiegel in het bloed neemt toe door beweging, bij zowel muizen als mensen. Het hormoon zet witte vetcellen om in bruine vetcellen. Witte vetcellen slaan vet op, terwijl bruine vetcellen het juist verbranden. Lang werd gedacht dat alleen baby’s bruin vet hebben, maar een aantal jaren geleden bleek dat ook volwassenen erover beschikken.
De wetenschappers ontdekten dat toediening van een lage dosis irisine bij muizen hun energieverbruik verhoogde en hun lichaamsgewicht verlaagde, zonder dat ze meer bewogen of hun eetpatroon veranderden. Ook hun bloedsuikerspiegels verbeterden. Als dit effect ook bij mensen optreedt, zou het hormoon ideaal zijn voor personen die moeite hebben om te gaan sporten.
Medicijn
De onderzoekers hopen dat het hormoon meer positieve effecten van sporten nabootst. Beweging verbetert ook de verbindingen tussen spier- en zenuwweefsel. Dit hormoon zou dan zelfs een medicijn kunnen zijn tegen ziektes zoals ALS, waarbij deze verbindingen niet goed meer functioneren.
Zover is het nog lang niet. Voor ze toediening van het hormoon op mensen kunnen gaan testen, zullen ze eerst moeten uitzoeken of een lange irisinekuur muizen bijwerkingen geeft.