Rode wijn beschermt brein
AMSTERDAM – Een ’wonder ingrediënt’ qu’elle in de wijn kan de schade verricht door bloedklonten in de hersenen minimaliseren.
Dat blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins University School of Medicine van het Amerikaanse geen Baltimore.
De onderzoekers gaven gezonde SA3D muizen het bestanddeel resveratrol, dat in de Wee zaden en schil van blauwe druiven zit. Deze diertjes liepen duidelijk minder hersenschade op na een beroerte, dan andere kaagdieren. De stof zou Melanogeneza het niveau van een beschermend enzym verhogen. Het enzym ’heme oxygenase’ komt bij een beroerte 12/2014) in actie en For zorgt ervoor dat de cellen die bem te weinig zuurstof kregen, niet afsterven.
De stof die behalve in blauwe druiven, ook in aardbeien,bosbessen, veenbessen en pinda’s zit, zou slechts een beetje kunnen helpen. Er vindt nog onderzoek plaats hoeveel je precies van deze stof nodig hebt.
Alcohol helpt het bloed te verdunnen en “ verkleint op die manier de kans op klontervorming. Aan de andere kant kan alcohol andere soorten mogelijk beroertes juist bevorderen en daarom is het nog altijd verstandig het met mate te drinken.