Méditerranée levensstijl

De Méditerranée levensstijl – een observatie

We horen en vooral lezen er veel over. Soms herkennen we er iets van, maar vaak lezen we iets wat we zeker niet herkennen van de landen waar we toch een deel van ons leven doorbrengen. Persoonlijk zijn wij beiden altijd geïnteresseerd geweest in de levensstijl in de Méditerranée landen. Op mentaal en spiritueel gebied maar ook ‘gewoon’ op het vlak van de voeding.

Veel misverstanden

De laatste tijd lezen we de meest vreemde berichten zoals:

Het Méditerranée dieet bestaat voornamelijk uit volkoren granen

Of een artikel met het onderwerp: Mensen rond de Méditerranée eten veel fruit. 

Natuurlijk zijn er in bijvoorbeeld in zuid-Frankrijk, Spanje en Italië mensen te vinden die veel fruit eten. Maar de goede statistieken (ja, de Méditerranée mensen leven inderdaad langer en blijven langer gezond) slaan vooral op de oude generatie. En de oude generatie eet niet meer fruit dan Nederlanders, soms zelfs integendeel.

Deze misverstanden zijn een deel van de reden, naast onze immer aanwezig interesse, hier een groeiend artikel aan te wijden. Het zal voorlopig geen echt einde kennen omdat de observaties voortduren. De meeste observaties zullen Spanje betreffen. Om het overzichtelijk te houden zullen we steeds 2 observaties neerzetten:  de traditionele eetgewoontes en de moderne versie. En onthoudt: de gezonde groep is de traditionele groep, niet de moderne.

We beginnen meteen met een hot onderwerp; granen.

Granen

De gezonde groep:

De Spanjaard eet wel wat graan. De meeste Spanjaarden, zeker de oude generatie ontbijten niet zoals ‘wij Nederlanders’ dat doen; Ze kennen wel een soort laat ontbijt; een toast of zoet broodje (croissant-achtig) als ze al enige uren aan het werk zijn. Met een toast bedoelt men hier een toast van wit stokbrood. En geen twee of drie, maar slecht één stukje. Met daarop bijvoorbeeld riant olijfolie, in fijne stukjes gecrashte tomaat, wat zeezout en soms aangevuld met wat ham (iberico varken) of (schapen)kaas.

Moderne groep:

Daar tegenover staat de moderne Spanjaard. Deze eet vaker bruin of volkoren brood en eet dit zelden met ham, maar met boter of margarine en bijvoorbeeld jam.

In de middag eet de traditionele gezonde groep een ouderwetse lunch, thuis of in een eenvoudig bar/restaurant, meestal bestaande uit 3 gangen. Vooraf een gerecht zoals vermicellisoep met saffraan. een linzensoep, wat gemengde vleeswaren (ham en worst) of een salade van groen, ui, tonijn of ei en tomaat.
Als hoofdgerecht vlees zoals lomo (varken) of stoofvlees (varken) of kip of kalkoen, of vis, meestal witvis of emperador (zwaardvis). Bij de hoofdmaaltijd wordt niet zoals in Nederland apart groente geserveerd; de groente zit in het voorgerecht verwerkt of in het hoofdgerecht verwerkt zoals in de saus die dan bijna geheel uit groente bestaat, of in het stoofpotje. Aan d zijkant ligt dan wel wat groente maar een kleine hoeveelheid. Daarna een desert en koffie. Dan het brood: er zit een klein beetje brood bij in de vorm van 2 of 3 kleine plakjes stokbrood (wit). Drinken: wijn, bier of water. De eiwitten komen in een later stadium aan bod maar het hoofdgerecht bestaat meestal uit varken, gevogelte, zwaardvis of witvis. Rundvlees wordt traditioneel zelden geserveerd als hoofdgerecht.

Moderne groep:

Een half stokbrood met roomboter of margarine met als beleg meestal iets van een hamburger (rund) of een broodje gezond (sla kaas en dergelijke) met als drinken frisdrank en soms bier. Soms een aantal sandwiches (net als de Nederlander een brood-lunch).

Noot:
De Méditerranée landen kennen van huis uit twee soorten brood die we in Nederland meer als ‘normaal of als gezond’ zouden beschouwen. De eerste is ‘gris’ ofwel grijs brood. Dat klinkt minder aantrekkelijk dan het is; het is een mengsel van witmeel met wat volkorenmeel waardoor er een soort lichtbruin brood ontstaat. Meestal deels zuurdesem en deels gewoon gist. Daarnaast hebben ze in bijna alle regio’s een vorm van zwaar brood, meestal gemaakt van rogge (centeno) op basis van zuurdesem. Dit brood wordt gegeten als delicatesse, met kaas of een zware soep. Niet als dagelijks brood.

In de Méditerranée regio eet men veel vis

Is dat zo…

De traditionele Spanjaard eet wel vaker vis, maar zeker niet meer vis dan bijvoorbeeld de Nederlander. Bijna elke salade bevat wel wat vis zoals tonijn of wat zeevruchten. Maar als echte maaltijd komt vis veel minder voor dan je denkt. Twee keer in de week iets van vis of zeevruchten haalt de Spanjaard met gemak, vaak zelfs 5 tot 7 keer… in kleine hoeveelheden. Qua hoeveelheid per week winnen ze het niet… De overdadige vis- en zeevruchten dagen zijn vaak beperkt tot de feestdagen of als iemand (vriend of familie) komt eten (daarom denk je misschien dat ze veel is eten: dat was echter speciaal voor jou toen je op bezoek kwam). Men ‘eet veel vis’ is voor de oude generatie zeker niet waar.

De moderne groep:

Deze eet vaker vis als hoofdgerecht. Bijvoorbeeld een zalmmoot. Niet perse vaker dan de Nederlander maar wel aanzienlijk vaker dan de traditionele groep. Wat bij deze groep echter mist zijn de kleine dagelijkse hoeveelheden vis zoals tonijn in de sla en dergelijke.

Noot:

Een uitzondering hierop zijn de Grieken. Van de landen rond de Méditerranée zijn de Grieken meer viseters dan bijvoorbeeld de Spanjaarden of de Fransen. Qua levensverwachting scoort de Griek daarentegen niet bijster hoog in de statistieken, terwijl de Spanjaarden al vele jaren, soms even ingehaald door de Fransen, in de top staan van de Europese en wereldwijze levensverwachting.

Wordt vervolgd.

Chakra's-NC

Alles wat je moet weten over Chakra’s en hoe je deze kunt helen

In de hedendaagse wereld, waarin we steeds bewuster omgaan met ons welzijn, zowel fysiek als mentaal, speelt energetische genezing een grote rol. Een van de oudste en krachtigste benaderingen van innerlijke balans en genezing is het werken met chakra’s. Chakra’s...
Wat is Reiki

Wat is Reiki?

Reiki, volgens de traditie van Usui Shiki Ryoho, is een eeuwenoude helingsmethode die gebruik maakt van universele levensenergie om balans en welzijn te herstellen. Maar wat is Reiki precies? Het is meer dan alleen een fysieke behandeling. Het is een holistische...

Aura kleuren betekenis | de kracht van kleuren

De wereld van energie, spiritualiteit en zelfontwikkeling wordt steeds populairder, en aura kleuren spelen hierin een belangrijke rol. Een aura is het energieveld dat elk levend wezen omringt en bevat informatie over je fysieke, emotionele en spirituele staat. In onze...
zaal Amsterdam Noord-NC

Nieuwsbericht: nieuwe Reiki locatie in AMS

Onderwerpen: Reiki, Aura en Chakra healing vullen elkaar prachtig aan! Kom je studiepunten tekort? Een 1-op-1 videocall aanvragen voor de meditatieopleiding Nieuwe Reiki locatie in Amsterdam Affiliate programma Reiki, Aura en Chakra healing vullen elkaar prachtig aan!...
Zen-twee monniken lopen

Wat is ‘Zen’ eigenlijk?

Uitdrukkingen als ‘ik voel me helemaal zen’ of ‘dat is echt zen!’ komen regelmatig voorbij. In deze blog vertel ik je over de betekenis van zen, de voorgeschiedenis en de ‘bakermat’ ervan in Japan. Je leest ook wat er allemaal nog van de ontstaansplek van zen te zien...
reading-aura tools

Wat is een Reading?

Reading, in spirituele en energetische zin, verwijst naar het vermogen om energieën, gedachten, emoties en soms zelfs toekomstige gebeurtenissen waar te nemen en te interpreteren. Dit kan plaatsvinden door middel van verschillende technieken zoals tarotkaarten,...
Opleiding meditatieleraar-Zenboeddhisme

Verdieping in Zenboeddhisme

Afgelopen weekend hebben we tijdens onze Meditatieleraar Opleiding een inspirerende sessie over Zenboeddhisme gehad, verzorgd door gastdocent Maarten Olthof. Maarten Olthof, bekend van het boek 'Lopen in het voetspoor van de Boeddha', is een geëngageerd boeddhist en...
ki-energie, shindo cursus

Ki-energie

Ki-energie is de onzichtbare kracht die ons lichaam en geest doet leven, kracht geeft. Ki stroomt naar ons, in ons en van ons naar anderen. Het stroomt op meerdere manieren.

Leren mediteren-opleiding meditatieleraar

Leren Mediteren bij Nederlof Centrum

Leren mediteren biedt een scala aan voordelen die bijdragen aan je algehele welzijn. Het stelt je in staat om stress te verminderen, innerlijke rust te vinden en beter om te gaan met de uitdagingen van het dagelijks leven.

Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut

Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut nu sneller af te ronden!

Juni 2024: Reiki 1 cursus nu ook in het Engels · Opleiding Meditatieleraren 2024 afgerond · Nieuwe promovideo Feng Shui opleiding · Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut nu sneller af te ronden!

Mindfulness oefeningen

Korte mindfulness oefeningen: Een nieuwe benadering voor pijnvermindering in klinieken

Mindfulness oefeningen kosten vaak veel tijd, maar uit recent onderzoek blijkt dat korte, eenmalige sessies ook verbetering kunnen bieden aan patiënten.

Reiki 1 course-positions-nederlof centrum

Reiki 1 course now also available in English!

Reiki 1 course now also available in English! We are excited to announce that our Reiki 1 course is now also available in English. Join us on for the first English session. We only give the English version once a year. Check our agenda for the available date.

Je overzicht
Your cart is empty.

Pin It on Pinterest

X