Energetische energievormen onder de loep

Energetische energievormen zoals Reiki, Therapeutic Touch en Aurahealing onder de loep

Hoe kunnen bio-energetische therapievormen zoals Qigong, Reiki, Therapeutic Touch en anderen, waarbij het lichaam niet aangeraakt wordt nu werken? En hoe groot zijn de gezondheidseffecten van deze therapievormen? Antwoord op deze vragen zou draagvlak kunnen creëren voor een bredere toepassing van werkvormen als Reiki en TT in de zorg.

Onderzoek Institute for Integrative Health in Baltimore

Onderzoekers van het Amerikaanse Institute for Integrative Health in Baltimore Maryland analyseerden daarom 90 studies die uitgevoerd zijn naar bio-energetische behandelmethoden. Centraal kenmerk in de studies was dat de proefpersonen in de studies niet werden aangeraakt gedurende de therapie. Met name de wijze waarop de ‘non physical biofieldtherapy’ (niet fysieke bioveld-energie zoals Reiki, TT, Aurahealing etc) werd uitgevoerd is onder de loep genomen. Uiteindelijk voldeden 28 studies met in totaal 1775 deelnemers aan de criteria.Toen de 28 studies tevens werden beoordeeld op studiekwaliteit (uitsluitend goed uitgevoerde studies werden opgenomen in de analyse), bleven 18 studies over.

Gunstige effecten

Twaalf van deze 18 studies meldden gunstige effecten door de bio energetische behandeling:
7 Therapeutic Touch, 3 Qigong, 1 healing touch en 1 Reiki).
Twee derde van de studies vertoonden dus positieve resultaten. Onderzoekers meldden dat deze bio energetische methoden een goede aanvulling zouden kunnen zijn op zorg, (Hammerschlag, Marx, & Aickin, 2014).

Meer dan aandacht en verwachting

De werking van ‘biofield’ methoden werd tot nu toe vooral toegeschreven aan factoren zoals aandacht en verwachting. De werking van bio-energetische methoden kan echter niet uitsluitend hieraan worden toegeschreven.

Biologische / fysiologische effecten

Fundamenteel onderzoek maakt biologische effecten zichtbaar: zo worden fysiologische veranderingen bij zowel de behandelaar als de patiënt gemeten (Hammerschlag et al., 2012). Japans gecontroleerd onderzoek toonde bijvoorbeeld verandering in alfa hersengolven in de frontale en centrale cortex aan bij patiënten die een Japanse vorm van bio energetische geneeswijzen ondergingen (Uchida, Iha, Yamaoka, Nitta, & Sugano, 2012).
Bronnen:
Hammerschlag, R., Jain, S., Baldwin, A. L., Gronowicz, G., Lutgendorf, S. K., Oschman, J. L., & Yount, G. L. (2012). Biofield research: a roundtable discussion of scientific and methodological issues. Journal of Alternative and Complementary Medicine (New York, N.Y.), 18(12), 1081–6. doi:10.1089/acm.2012.1502
Hammerschlag, R., Marx, B. L., & Aickin, M. (2014). Nontouch biofield therapy: a systematic review of human randomized controlled trials reporting use of only nonphysical contact treatment. Journal of Alternative and Complementary Medicine (New York, N.Y.), 20(12), 881–92. doi:10.1089/acm.2014.0017
Uchida, S., Iha, T., Yamaoka, K., Nitta, K., & Sugano, H. (2012). Effect of biofield therapy in the human brain. Journal of Alternative and Complementary Medicine (New York, N.Y.), 18(9), 875–9. doi:10.1089/acm.2011.0428
Oorspronkelijke artikel eerst gepubliceerd door de V.N.G.K.
Sound healing 13-jan 2024-D-1258-nederlof centrum

Sound Healing Meditatie door Bertin Bom

Bertin Bom, onze meditatieleraar in opleiding, leidde op 13 januari 2024 een betoverende sound healing meditatieles. Met passie creëerde hij een unieke ervaring door helende klanken te gebruiken voor rust en harmonie.

Niewsbrief afbeelding-Jaar van de Draak

Jaar van de Draak 2024

Welkom terug in 2024, het jaar van de Draak! In de Chinese astrologie symboliseert de Draak kracht, moed en welvaart. Het belooft een jaar te worden waarin we deze eigenschappen kunnen omarmen en benutten voor persoonlijke en professionele groei.

Gefeliciteerd-groepscollage-afgerond-2023

Gefeliciteerd aan alle deelnemers!

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie feliciteren met het succesvol voltooien van de gevolgde cursus of opleiding. We hopen dat jullie de verworven kennis en vaardigheden blijven benutten en dat jullie blijven groeien in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling.

nieuwsbrief december 2023-afbeelding 1

Nieuwsbrief december 2023

We nodigen je graag uit voor een bijzondere dag vol innerlijke ontdekkingen op onze open dag voor de Meditatieleraar opleiding, die plaatsvindt op 13 april 2024 in Almere. Dit is een prachtige kans om kennis te maken met de wereld van meditatie..

Foto Aurahealing-scannen-Chakra-1

Chakra healing: Ontdek de energetische essentie van balans

Chakrahealing, een fascinerend onderdeel van onze uitgebreide opleiding, neemt je mee naar de kern van chakra’s en heling. Uit het diepgewortelde hindoeïsme van India komen de chakra’s voort als onmisbare bouwstenen…

Nieuwsbericht oktober-Reiki behandeldag, Reiki 2 cursus, AuraTouch oefendag

Nieuwsbericht oktober

Met veel vreugde kijken we terug naar de succesvolle Reiki oefen- en behandeldag die we dit jaar hebben georganiseerd. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we deze unieke dag opnieuw organiseren!

De kracht van healing

Wat is healing?

Healing is een eeuwenoude manier gericht op het herstellen van evenwicht en welzijn in lichaam, geest en ziel. In dit bericht gaan we hier dieper op in en waarom het volgen van een healing opleiding…

Feng Shui inrichting-eettafel

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Ontdek-Feng-Shui

Ontdek Feng Shui: De energieke reis naar harmonie

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die draait om de harmonieuze inrichting van je leefomgeving. Het streeft naar een betere stroming van energie, bekend als “chi”, door middel van onderbouwde principes, om zo welzijn, geluk en succes aan te trekken.

Reiki behandelingen-Nederlof Centrum

Het wonder van Reiki behandelingen

Een Reiki behandeling is als een rustgevend en vaak diep verzachtend avontuur. Tijdens zo’n sessie ligt de ontvanger comfortabel gekleed op een massagetafel, terwijl de Reiki-beoefenaar zachte aanrakingen op specifieke delen van het lichaam toepast.

Feng Shui opleiding - Yin yang

ZOMERNIEUWS Nederlof Centrum   2023

Eindelijk is het zover! We zijn verheugd en enthousiast om onze langverwachte digitale Feng Shui Adviseur opleiding te lanceren! Met trots presenteren we jou een unieke kans om je onder te dompelen in de eeuwenoude kunst van Feng Shui!

Birgit de Heij bakfestijn winnares

Birgit de Heij wint het Sanquin Bakfestijn

Orthomoleculaire Voedings docente Birgit de Heij wint Bakfestijn!
Na ruim 200 inzendingen, duizenden stemmen en beoordeling door onze jury, kwamen op 27 juni 5 finalisten bij elkaar in het Miele Experience Center om hun traktatie te bakken en te presenteren.

Pin It on Pinterest