Depressie: voorbij de serotonine-hypothese met planten

28 Jul, 2022

Huidige zorgstandaarden bij depressie richten zich op de zogenaamde serotonine-hypothese. Een lage concentratie in de synapsen in de hersenen zorgt er daarbij voor dat stemmingsproblemen en neerslachtige gevoelens ontstaan. Het wordt echter steeds duidelijker dat serotonine helemaal niet zo‘n dominante rol speelt bij depressie. Een andere aanpak lijkt dan ook wenselijk. Toepassing van planten zou een nieuwe aanpak kunnen zijn. Verschillende plantenstoffen blijken autofagie en neuroinflammatie gunstig te beïnvloeden en zo depressieve klachten te verminderen.

Recent werd er een groot literatuuronderzoek gepubliceerd waarin wetenschappers hebben gekeken naar al het beschikbare bewijs rondom de relatie tussen serotonine en depressie.1 De resultaten waren opzienbarend. Er is geen bewijs voor een verband tussen serotonine en depressie en geen ondersteuning voor de hypothese dat depressie wordt veroorzaakt door een verlaagde serotonine-activiteit of -concentratie. De tijd lijkt dan ook rijp voor een verschuiving van de kaders rondom depressie en de behandeling van de aandoening. Zo weten we bijvoorbeeld dat ook autofagie (het proces waarbij celcomponenten gecontroleerd afgebroken worden teneinde het lichamelijke herstel te verbeteren) en neuroinflammatie een rol spelen in de pathofysiologie van depressie. Verschillende plantstoffen zouden effect hebben op een of beide van deze pathways in het lichaam.2 Voorbeelden zijn luteoline, apigenine, hyperforine, resveratrol, salvianolzuur b (een stof in salviasoorten) en andrographolide. Het betreft stoffen met een naar verwachting goede effectiviteit, terwijl de kans op bijwerkingen of ongewenste effecten laag is. In verschillende diermodellen zijn er reeds positieve antidepressieve effecten van de stoffen gevonden. Het wachten is nu op klinisch onderzoek.

Bronvermelding:
1. Moncrieff, J., Cooper, R. E., Stockmann, T., Amendola, S., Hengartner, M. P., & Horowitz, M. A. (2022). The serotonin theory of depression: a systematic umbrella review of the evidence. Molecular Psychiatry, 1-14.
2. Mokhtari, T. (2022). Targeting autophagy and neuroinflammation pathways with plant‐derived natural compounds as potential antidepressant agents. Phytotherapy Research.

Sound healing 13-jan 2024-D-1258-nederlof centrum

Sound Healing Meditatie door Bertin Bom

Bertin Bom, onze meditatieleraar in opleiding, leidde op 13 januari 2024 een betoverende sound healing meditatieles. Met passie creëerde hij een unieke ervaring door helende klanken te gebruiken voor rust en harmonie.

Niewsbrief afbeelding-Jaar van de Draak

Jaar van de Draak 2024

Welkom terug in 2024, het jaar van de Draak! In de Chinese astrologie symboliseert de Draak kracht, moed en welvaart. Het belooft een jaar te worden waarin we deze eigenschappen kunnen omarmen en benutten voor persoonlijke en professionele groei.

Gefeliciteerd-groepscollage-afgerond-2023

Gefeliciteerd aan alle deelnemers!

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie feliciteren met het succesvol voltooien van de gevolgde cursus of opleiding. We hopen dat jullie de verworven kennis en vaardigheden blijven benutten en dat jullie blijven groeien in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling.

nieuwsbrief december 2023-afbeelding 1

Nieuwsbrief december 2023

We nodigen je graag uit voor een bijzondere dag vol innerlijke ontdekkingen op onze open dag voor de Meditatieleraar opleiding, die plaatsvindt op 13 april 2024 in Almere. Dit is een prachtige kans om kennis te maken met de wereld van meditatie..

Foto Aurahealing-scannen-Chakra-1

Chakra healing: Ontdek de energetische essentie van balans

Chakrahealing, een fascinerend onderdeel van onze uitgebreide opleiding, neemt je mee naar de kern van chakra’s en heling. Uit het diepgewortelde hindoeïsme van India komen de chakra’s voort als onmisbare bouwstenen…

Nieuwsbericht oktober-Reiki behandeldag, Reiki 2 cursus, AuraTouch oefendag

Nieuwsbericht oktober

Met veel vreugde kijken we terug naar de succesvolle Reiki oefen- en behandeldag die we dit jaar hebben georganiseerd. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we deze unieke dag opnieuw organiseren!

De kracht van healing

Wat is healing?

Healing is een eeuwenoude manier gericht op het herstellen van evenwicht en welzijn in lichaam, geest en ziel. In dit bericht gaan we hier dieper op in en waarom het volgen van een healing opleiding…

Feng Shui inrichting-eettafel

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Ontdek-Feng-Shui

Ontdek Feng Shui: De energieke reis naar harmonie

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die draait om de harmonieuze inrichting van je leefomgeving. Het streeft naar een betere stroming van energie, bekend als “chi”, door middel van onderbouwde principes, om zo welzijn, geluk en succes aan te trekken.

Reiki behandelingen-Nederlof Centrum

Het wonder van Reiki behandelingen

Een Reiki behandeling is als een rustgevend en vaak diep verzachtend avontuur. Tijdens zo’n sessie ligt de ontvanger comfortabel gekleed op een massagetafel, terwijl de Reiki-beoefenaar zachte aanrakingen op specifieke delen van het lichaam toepast.

Feng Shui opleiding - Yin yang

ZOMERNIEUWS Nederlof Centrum   2023

Eindelijk is het zover! We zijn verheugd en enthousiast om onze langverwachte digitale Feng Shui Adviseur opleiding te lanceren! Met trots presenteren we jou een unieke kans om je onder te dompelen in de eeuwenoude kunst van Feng Shui!

Birgit de Heij bakfestijn winnares

Birgit de Heij wint het Sanquin Bakfestijn

Orthomoleculaire Voedings docente Birgit de Heij wint Bakfestijn!
Na ruim 200 inzendingen, duizenden stemmen en beoordeling door onze jury, kwamen op 27 juni 5 finalisten bij elkaar in het Miele Experience Center om hun traktatie te bakken en te presenteren.

Pin It on Pinterest