Depressie: voorbij de serotonine-hypothese met planten

28 Jul, 2022

Huidige zorgstandaarden bij depressie richten zich op de zogenaamde serotonine-hypothese. Een lage concentratie in de synapsen in de hersenen zorgt er daarbij voor dat stemmingsproblemen en neerslachtige gevoelens ontstaan. Het wordt echter steeds duidelijker dat serotonine helemaal niet zo‘n dominante rol speelt bij depressie. Een andere aanpak lijkt dan ook wenselijk. Toepassing van planten zou een nieuwe aanpak kunnen zijn. Verschillende plantenstoffen blijken autofagie en neuroinflammatie gunstig te beïnvloeden en zo depressieve klachten te verminderen.

Recent werd er een groot literatuuronderzoek gepubliceerd waarin wetenschappers hebben gekeken naar al het beschikbare bewijs rondom de relatie tussen serotonine en depressie.1 De resultaten waren opzienbarend. Er is geen bewijs voor een verband tussen serotonine en depressie en geen ondersteuning voor de hypothese dat depressie wordt veroorzaakt door een verlaagde serotonine-activiteit of -concentratie. De tijd lijkt dan ook rijp voor een verschuiving van de kaders rondom depressie en de behandeling van de aandoening. Zo weten we bijvoorbeeld dat ook autofagie (het proces waarbij celcomponenten gecontroleerd afgebroken worden teneinde het lichamelijke herstel te verbeteren) en neuroinflammatie een rol spelen in de pathofysiologie van depressie. Verschillende plantstoffen zouden effect hebben op een of beide van deze pathways in het lichaam.2 Voorbeelden zijn luteoline, apigenine, hyperforine, resveratrol, salvianolzuur b (een stof in salviasoorten) en andrographolide. Het betreft stoffen met een naar verwachting goede effectiviteit, terwijl de kans op bijwerkingen of ongewenste effecten laag is. In verschillende diermodellen zijn er reeds positieve antidepressieve effecten van de stoffen gevonden. Het wachten is nu op klinisch onderzoek.

Bronvermelding:
1. Moncrieff, J., Cooper, R. E., Stockmann, T., Amendola, S., Hengartner, M. P., & Horowitz, M. A. (2022). The serotonin theory of depression: a systematic umbrella review of the evidence. Molecular Psychiatry, 1-14.
2. Mokhtari, T. (2022). Targeting autophagy and neuroinflammation pathways with plant‐derived natural compounds as potential antidepressant agents. Phytotherapy Research.

Reiki 1 course-positions-nederlof centrum

Reiki 1 course now also available in English!

Reiki 1 course now also available in English! We are excited to announce that our Reiki 1 course is now also available in English. Join us on for the first English session. We only give the English version once a year. Check our agenda for the available date.

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024 voltooid!

Afgelopen weekend hebben we na een reis van anderhalf jaar de certificaten voor meditatieleraar mogen uitreiken aan een mooie en toegewijde groep deelnemers. Dankbaar dat we als docenten dit pad naar meer inzicht en transformatie hebben mogen begeleiden.

Groepsfoto's 2024 nederlof centrum

Groepsfoto’s 2024

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie van harte feliciteren met het succesvol afronden van de cursus of opleiding. We hopen dat jullie de opgedane kennis en vaardigheden goed zullen blijven gebruiken en dat jullie blijven groeien, zowel persoonlijk als...
Nederlof nieuwsbrief logo

Nieuw! Twee aparte opleidingen AuraTouch – Nederlof Centrum

De 2 jarige opleiding AuraTouch healing bestond altijd al uit twee delen. Het zijn vanaf nu geheel zelfstandige opleidingen. De opleidingen zijn nu geheel los van elkaar en kunnen apart gevolgd worden. We presenteren twee AuraTouch opleidingen

Sound healing 13-jan 2024-D-1258-nederlof centrum

Sound Healing Meditatie door Bertin Bom

Bertin Bom, onze meditatieleraar in opleiding, leidde op 13 januari 2024 een betoverende sound healing meditatieles. Met passie creëerde hij een unieke ervaring door helende klanken te gebruiken voor rust en harmonie.

Niewsbrief afbeelding-Jaar van de Draak

Jaar van de Draak 2024

Welkom terug in 2024, het jaar van de Draak! In de Chinese astrologie symboliseert de Draak kracht, moed en welvaart. Het belooft een jaar te worden waarin we deze eigenschappen kunnen omarmen en benutten voor persoonlijke en professionele groei.

Gefeliciteerd-groepscollage-afgerond-2023

Gefeliciteerd aan alle deelnemers!

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie feliciteren met het succesvol voltooien van de gevolgde cursus of opleiding. We hopen dat jullie de verworven kennis en vaardigheden blijven benutten en dat jullie blijven groeien in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling.

nieuwsbrief december 2023-afbeelding 1

Nieuwsbrief december 2023

We nodigen je graag uit voor een bijzondere dag vol innerlijke ontdekkingen op onze open dag voor de Meditatieleraar opleiding, die plaatsvindt op 13 april 2024 in Almere. Dit is een prachtige kans om kennis te maken met de wereld van meditatie..

Foto-Aura-Chakra healing-1

Chakra’s: Ontdek de energetische essentie van balans

Chakrahealing, een fascinerend onderdeel van onze uitgebreide opleiding, neemt je mee naar de kern van chakra’s en heling. Uit het diepgewortelde hindoeïsme van India komen de chakra’s voort als onmisbare bouwstenen…

Nieuwsbericht oktober-Reiki behandeldag, Reiki 2 cursus, AuraTouch oefendag

Nieuwsbericht oktober

Met veel vreugde kijken we terug naar de succesvolle Reiki oefen- en behandeldag die we dit jaar hebben georganiseerd. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we deze unieke dag opnieuw organiseren!

De kracht van healing

Wat is healing?

Healing is een eeuwenoude manier gericht op het herstellen van evenwicht en welzijn in lichaam, geest en ziel. In dit bericht gaan we hier dieper op in en waarom het volgen van een healing opleiding…

Foto na Feng Shui inrichting-2

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Pin It on Pinterest