Rode wijn helpt tegen obesitas. Een bepaald element uit de drank, dat ook in druiven zit, kan voorkomen dat vetcellen zich ontwikkelen.
Dat meldt Journal of Biological Chemistry naar aanleiding van onderzoek van Purdue University.
Vetcellen
Het duurt minstens tien dagen voordat cellen zich volledig hebben ontwikkeld tot vetcellen. De aanwezigheid van de stof piceatannolvertraagt dit proces en kan er zelfs voor zorgen dat het helemaal niet plaatsheeft.
De onderzoekers zijn van mening dat door het stofje minder vetcellen ontstaan en dat ze zich minder ophopen. Dit betekent dat iemand minder lichaamsvet opbouwt.
Rode druiven
Het afslankstofje ontstaat na consumptie van voedsel met de stof resveratrol erin. Dat wordt in het lichaam omgezet in piceatannol. Na enige dagen wordt die stof door het lichaam vanzelf weer afgebroken.
De wetenschappers zijn op zoek naar een manier om dit proces te stoppen, zodat de concentraties hoog genoeg blijven om overgewicht tegen te gaan. Resveratrol komt onder andere voor in de pitten en de schil van rode druiven, bosbessen en passievruchten.
(herkomst: Nelleke Groot)