Meditatie zweverig tijdverlies

Meditatie zweverig tijdverlies, Steven Laureys

Meditatie, zweverig tijdverlies? 

Werkt meditatie en kunnen we het gebruiken op het werk en voor onszelf of is het zweverig tijdverlies? Ik bespreek hier het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van meditatie op de hersenen (onder meer onze studie met meditatie-expert en vertaler van de Dalai Lama : Matthieu Ricard). Je hoeft echter helemaal geen monnik te zijn om de positieve veranderingen van meditatie te ervaren. Meditatie en mindfulness oefeningen hebben me persoonlijk veranderd. Sindsdien deel ik graag de klinische studies naar de werking van meditatie en de effecten op lichaam en geest. Tien minuutjes per dag kunnen al een significant verschil maken. Minder stress, angst en pijn, een positieve impact op onze slaap, immuunsysteem en bloeddruk zijn slechts enkele mogelijke voordelen.

Herkenbare frustraties 

In ons vaak drukke bestaan staan we geregeld voor niet geringe uitdagingen. Als echtgenoot, papa van vijf, arts en docent-onderzoeksdirecteur ken ik die situatie vrij goed. Vele van de patiënten die mijn echtgenote als klinisch psychologe en ikzelf als neuroloog opvolgen op consultatie vertellen ons erg herkenbare frustraties in de evenwichtsoefening tussen professioneel, sociaal en privéleven.Ook aan onze kinderen wordt steeds meer gevraagd en wetenschappelijke studies tonen hoe ook zij reeds vroeg te kampen krijgen met stress en mentaal onevenwicht. Ik heb hier zeker geen wonder-formule voor hoe het moet maar kan wel getuigen hoe meditatie en mindfulness echt interessant zijn om te proberen. Samen kunnen we enkele (erg) toegankelijke oefeningen doen – probeer het zelf uit, alleen of met vrienden, collega’s, partner of kids  – en wees gerust dat moet niet in lotushouding maar kan verrassend informeel!

Steven Laureys 

Neuroloog en ’topdokter’ Steven Laureys doet al meer dan 20 jaar baanbrekend onderzoek naar het menselijke bewustzijn. Nu bestuderen hij en zijn team samen met internationale collega’s de effecten van meditatie op de hersenen.Steven Laureys MD PhD is 53 jaar, arts (VUB 1993) gespecialiseerd in de neurologie (1998) en internationaal gerenommeerd als hersenwetenschapper voor de studie van het menselijk bewustzijn. Professor Laureys heeft vele prestigieuze prijzen ontvangen van o.a. de Europese Academie van Neurologie, de Amerikaanse Society of Cognitive Neuroscience, de Francqui prijs en Generet prijs van de Koning Boudewijnstichting. Steven is lid van de Koninklijke Academie van Geneeskunde en heeft meer dan 500 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over de werking van de menselijke geest.

Je overzicht
Your cart is empty.