Kiwi beter dan vitamine-C

Kiwi beter dan vitamine-C

Kiwi beter dan vitamine-C-supplement
Dat kiwi’s rijk zijn aan vitamine-C wordt nu weer door onderzoek bevestigd. De vrucht blijkt zelfs een effectievere bron dan een vitamine-C-supplement.

De onderzoekers van de Nieuw-Zeelandse University of Otago vergeleken de vitamine C-opname in muizen na het eten van kiwi’s en het nemen van een supplement. De opname van de natuurlijke vitaminebron bleek vijf keer effectiever dan die van kunstmatige supplementen.

Voedingssupplementen
Volgens hoofdonderzoeker Margreet Visser hebben mensen vitamine-C nodig om alle weefsels en organen gezond te houden. Ons lichaam zelf is niet in staat om de vitamine aan te maken, dus is het noodzaak om deze uit het voedsel of voedingssupplementen te verkrijgen.

In het experiment werden muizen met een vitamine-C-tekort gedurende een maand gevoerd. De ene groep kreeg kiwi, de andere een gelijkwaardige hoeveelheid pure kunstmatige vitamine-C.

Vitamine-C uit kiwi wordt beter opgenomen en blijft dat ook!
De muizen die de kiwi aten, waren veel beter in staat om de vitamine-C op te nemen. Daarbij werd de vitamine ook beter opgenomen. Dit suggereert dat de vrucht een bepaalde stof bevat die zowel het opnemen als blijven verbetert.

De resultaten van het muizenexperiment kunnen een belangrijke uitwerking hebben op de menselijke voeding.
Vandaar dat Visser en haar onderzoeksteam nu een soortgelijk onderzoek bij mensen gaan uitvoeren.

Noot: dit artikel in combinatie met het artikel hiervoor over de nieuwe geadviseerde hoeveelheid vitamine-C suggereert dat we ondanks het nemen van een supplement altijd het beste ook ‘verse’ vitamines kunnen innemen in hun oorspronkelijkste vorm.