Gefrituurde vis vergroot kans op hartfalen

‘Gefrituurde vis vergroot kans op hartfalen’
BAARN – Het regelmatig eten van gebakken of gekookte vis kan de kans op het krijgen van hartfalen bij oudere vrouwen verlagen. Het eten van gefrituurde vis, zelfs in kleine hoeveelheden, lijkt het tegenovergestelde effect te hebben. © Gezondheidsnet

Onderzoekers van de Amerikaanse Northwestern University bestudeerden het eetgedrag van bijna 85.000 vrouwen na de overgang tussen 1991 en 2008.
Hierbij vonden ze dat vrouwen die vijf ker peer week gebakken of gekookte vis (inclusief schaaldieren) eten een 30 procent lagere kans hebben op hartfalen, in vergelijking met de vrouwen die minder dan een keer per maand vis eten.

Gezonde vis
Eerder onderzoek liet al zien dat de vetzuren in vis, omega-3 vetzuren, het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Dit gebeurt door minder ontstekingen en het verbeteren van de bloeddruk en hart- en bloedvatenfunctie.
Het type vis is ook bepalend voor het effect op hartfalen. Donkere vissoorten zoals zalm en makreel verminderen het risico beduidend meer dan tonijn en witvis.

Gefrituurde vis
Daarnaast bleek uit het onderzoek dat zelfs het een keer per week eten van gefrituurde vis de kans op hartfalen met 48 procent vergroot. “Door het frituren verlies je niet alleen de gunstige voedingsstoffen uit vis, maar voeg je ook nog schadelijke stoffen toe.”, legt onderzoeker Donald Lloyd-Jones uit.
Deelnemers die vaker gebakken of gekookte vis aten, voelden zich gezonder en jonger dan de frituurliefhebbers. Daarnaast bewogen ze over het algemeen meer, rookten minder en hadden ook minder vaak diabetes, een hoge bloeddruk of hartziekten.
Het eten van gefrituurde vis ging vaker samen met een hoge calorie-inname, minder fruit en groente, meer ongezonde verzadigde en transvetten en een hoger BMI.

Gezond eetpatroon
Lloyd-Jones: ”We hebben laten zien dat vis in verband staat met het voorkomen van hartfalen. Gebakken en gekookte vis blijkt vaak al een onderdeel te zijn van een gezond eetpatroon, maar we zouden de inname nog wel een beetje mogen verhogen.”

Reiki 1 course-positions-nederlof centrum

Reiki 1 course now also available in English!

Reiki 1 course now also available in English! We are excited to announce that our Reiki 1 course is now also available in English. Join us on for the first English session. We only give the English version once a year. Check our agenda for the available date.

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024 voltooid!

Afgelopen weekend hebben we na een reis van anderhalf jaar de certificaten voor meditatieleraar mogen uitreiken aan een mooie en toegewijde groep deelnemers. Dankbaar dat we als docenten dit pad naar meer inzicht en transformatie hebben mogen begeleiden.

Groepsfoto's 2024 nederlof centrum

Groepsfoto’s 2024

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie van harte feliciteren met het succesvol afronden van de cursus of opleiding. We hopen dat jullie de opgedane kennis en vaardigheden goed zullen blijven gebruiken en dat jullie blijven groeien, zowel persoonlijk als...
Nederlof nieuwsbrief logo

Nieuw! Twee aparte opleidingen AuraTouch – Nederlof Centrum

De 2 jarige opleiding AuraTouch healing bestond altijd al uit twee delen. Het zijn vanaf nu geheel zelfstandige opleidingen. De opleidingen zijn nu geheel los van elkaar en kunnen apart gevolgd worden. We presenteren twee AuraTouch opleidingen

Sound healing 13-jan 2024-D-1258-nederlof centrum

Sound Healing Meditatie door Bertin Bom

Bertin Bom, onze meditatieleraar in opleiding, leidde op 13 januari 2024 een betoverende sound healing meditatieles. Met passie creëerde hij een unieke ervaring door helende klanken te gebruiken voor rust en harmonie.

Niewsbrief afbeelding-Jaar van de Draak

Jaar van de Draak 2024

Welkom terug in 2024, het jaar van de Draak! In de Chinese astrologie symboliseert de Draak kracht, moed en welvaart. Het belooft een jaar te worden waarin we deze eigenschappen kunnen omarmen en benutten voor persoonlijke en professionele groei.

Gefeliciteerd-groepscollage-afgerond-2023

Gefeliciteerd aan alle deelnemers!

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie feliciteren met het succesvol voltooien van de gevolgde cursus of opleiding. We hopen dat jullie de verworven kennis en vaardigheden blijven benutten en dat jullie blijven groeien in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling.

nieuwsbrief december 2023-afbeelding 1

Nieuwsbrief december 2023

We nodigen je graag uit voor een bijzondere dag vol innerlijke ontdekkingen op onze open dag voor de Meditatieleraar opleiding, die plaatsvindt op 13 april 2024 in Almere. Dit is een prachtige kans om kennis te maken met de wereld van meditatie..

Foto-Aura-Chakra healing-1

Chakra’s: Ontdek de energetische essentie van balans

Chakrahealing, een fascinerend onderdeel van onze uitgebreide opleiding, neemt je mee naar de kern van chakra’s en heling. Uit het diepgewortelde hindoeïsme van India komen de chakra’s voort als onmisbare bouwstenen…

Nieuwsbericht oktober-Reiki behandeldag, Reiki 2 cursus, AuraTouch oefendag

Nieuwsbericht oktober

Met veel vreugde kijken we terug naar de succesvolle Reiki oefen- en behandeldag die we dit jaar hebben georganiseerd. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we deze unieke dag opnieuw organiseren!

De kracht van healing

Wat is healing?

Healing is een eeuwenoude manier gericht op het herstellen van evenwicht en welzijn in lichaam, geest en ziel. In dit bericht gaan we hier dieper op in en waarom het volgen van een healing opleiding…

Foto na Feng Shui inrichting-2

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Pin It on Pinterest