Depressiviteit kan met zelfhulp verholpen worden

Mensen met depressieve klachten kunnen hier wat aan doen door een zelfhulpboek te lezen of een onlinecursus te volgen.

Volgens het fonds Psychische Gezondheid is dat een laagdrempelige manier om depressieve klachten de baas te worden en is wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Toch heeft maar 18 procent van de Nederlanders vertrouwen in deze methode.
Dat blijkt uit een onderzoek van het fonds onder iets meer dan 1000 Nederlanders naar misverstanden over depressie, naar aanleiding van World Mental Health Day op 10 oktober. Jaarlijks krijgt 5 procent van de bevolking in Nederland een depressie.

Depressies veroorzaken 8 procent van het ziekteverzuim. Depressie is daarmee de grootste oorzaak van ziekmeldingen onder de Nederlandse beroepsbevolking.
Jaarlijks zijn depressies goed voor een economische schadepost van 1,5 miljard euro. Dat komt deels door het ziekteverzuim en deels door kosten in de gezondheidszorg, zo becijferde het Trimbos instituut vorig jaar.

Onderschatting
Uit het onderzoek van het Fonds Psychische Gezondheid blijkt dat Nederlanders denken dat depressie vaker voorkomt dan in werkelijkheid het geval is (18 tegenover 5 procent) en dat de kansen op herstel zonder behandeling worden onderschat.
De helft van de depressies is na 3 maanden weer over, of de patiënt hier nou voor behandeld wordt of niet. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat mensen denken dat een depressie met behandeling na een maand of 10 voorbij is en zonder behandeling na 20 maanden.
Wel is het zo dat depressies regelmatig terugkomen. Hoe vaker iemand een depressie heeft gehad, des te groter wordt de kans dat hij of zij weer depressief wordt. Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen denken dat mensen niet genezen van een depressie, terwijl de mogelijke terugval in werkelijkheid een groter probleem is.

Mogelijkheden
Volgens het Fonds Psychische Gezondheid overschatten veel mensen de mogelijkheden die een behandeling biedt en onderschatten ze dan weer hun eigen mogelijkheden, zoals het lezen van een zelfhulpboek. Indien nodig is het natuurlijk wel de bedoeling dat mensen professionele hulp zoeken en zich laten behandelen, benadrukt het fonds.

Het is wel een heel leuke wending. Na jaren waarin de zelfhelp boeken en cursussen, van Reiki tot Zen en diverse cursussen op dit gebied met enige scepsis werden bekeken, nu een heel andere visie op dat wat velen al ondervonden hebben; zelfhelp ofwel een je kracht weer oppakken om zelf weer aan het stuur te staan helpt!

Reiki 1 course-positions-nederlof centrum

Reiki 1 course now also available in English!

Reiki 1 course now also available in English! We are excited to announce that our Reiki 1 course is now also available in English. Join us on for the first English session. We only give the English version once a year. Check our agenda for the available date.

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024 voltooid!

Afgelopen weekend hebben we na een reis van anderhalf jaar de certificaten voor meditatieleraar mogen uitreiken aan een mooie en toegewijde groep deelnemers. Dankbaar dat we als docenten dit pad naar meer inzicht en transformatie hebben mogen begeleiden.

Groepsfoto's 2024 nederlof centrum

Groepsfoto’s 2024

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie van harte feliciteren met het succesvol afronden van de cursus of opleiding. We hopen dat jullie de opgedane kennis en vaardigheden goed zullen blijven gebruiken en dat jullie blijven groeien, zowel persoonlijk als...
Nederlof nieuwsbrief logo

Nieuw! Twee aparte opleidingen AuraTouch – Nederlof Centrum

De 2 jarige opleiding AuraTouch healing bestond altijd al uit twee delen. Het zijn vanaf nu geheel zelfstandige opleidingen. De opleidingen zijn nu geheel los van elkaar en kunnen apart gevolgd worden. We presenteren twee AuraTouch opleidingen

Sound healing 13-jan 2024-D-1258-nederlof centrum

Sound Healing Meditatie door Bertin Bom

Bertin Bom, onze meditatieleraar in opleiding, leidde op 13 januari 2024 een betoverende sound healing meditatieles. Met passie creëerde hij een unieke ervaring door helende klanken te gebruiken voor rust en harmonie.

Niewsbrief afbeelding-Jaar van de Draak

Jaar van de Draak 2024

Welkom terug in 2024, het jaar van de Draak! In de Chinese astrologie symboliseert de Draak kracht, moed en welvaart. Het belooft een jaar te worden waarin we deze eigenschappen kunnen omarmen en benutten voor persoonlijke en professionele groei.

Gefeliciteerd-groepscollage-afgerond-2023

Gefeliciteerd aan alle deelnemers!

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie feliciteren met het succesvol voltooien van de gevolgde cursus of opleiding. We hopen dat jullie de verworven kennis en vaardigheden blijven benutten en dat jullie blijven groeien in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling.

nieuwsbrief december 2023-afbeelding 1

Nieuwsbrief december 2023

We nodigen je graag uit voor een bijzondere dag vol innerlijke ontdekkingen op onze open dag voor de Meditatieleraar opleiding, die plaatsvindt op 13 april 2024 in Almere. Dit is een prachtige kans om kennis te maken met de wereld van meditatie..

Foto-Aura-Chakra healing-1

Chakra’s: Ontdek de energetische essentie van balans

Chakrahealing, een fascinerend onderdeel van onze uitgebreide opleiding, neemt je mee naar de kern van chakra’s en heling. Uit het diepgewortelde hindoeïsme van India komen de chakra’s voort als onmisbare bouwstenen…

Nieuwsbericht oktober-Reiki behandeldag, Reiki 2 cursus, AuraTouch oefendag

Nieuwsbericht oktober

Met veel vreugde kijken we terug naar de succesvolle Reiki oefen- en behandeldag die we dit jaar hebben georganiseerd. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we deze unieke dag opnieuw organiseren!

De kracht van healing

Wat is healing?

Healing is een eeuwenoude manier gericht op het herstellen van evenwicht en welzijn in lichaam, geest en ziel. In dit bericht gaan we hier dieper op in en waarom het volgen van een healing opleiding…

Foto na Feng Shui inrichting-2

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Pin It on Pinterest