De ergste E-nummers

E nummers, je kent ze wel. Door de EEG goedgekeurde toevoegingen aan voedsel. Helaas wil ‘goedgekeurd’ niet zeggen gezond. Om maar een voorbeeld te noemen: E 621 ook wel MSG of Monosodium Glutomaat of Smaakversterker genoemd, staat in de USA op de lijst van stoffen die misschien veroorzaker zijn van M.E en M.S. en nog veel meer aandoeningen.
Soms is het best vermoeiend steeds te moeten opzoeken wat je eet. Daarom hier een lijstje met de 10 ‘ergste’ en meest voorkomende.
Overigens is dat geen vrijbrief voor alle andere E-nummers…

E102 – Tartrazine (gele kleurstof)
Deze stof wordt vooral toegevoegd aan advocaat en bakkersroom die je in taarten en tompoucen aantreft. Normaal gesproken gebruikt men hiervoor echte eieren, maar dit is een dure grondstof en minder lang houdbaar. Dit is dus vooral leuk voor de portemonnee van de bakker en minder voor je gezondheid want de klachten die dit spul kan oproepen kunnen bij sommige mensen heftig zijn: de productie van histamine kan worden gestimuleerd waardoor allergische reacties kunnen worden versterkt. Daarnaast kan het zorgen voor netelroos en astma aanvallen.

E120 – Cochenile rood (kleurstof)
Dit is de rode kleurstof afkomstig van geplette schildluizen. Deze luizen hebben van nature karmozijn in hun bloed, wat zorgt voor de dieprode kleur. Deze stof wordt aan erg veel snoep toegevoegd, maar de bekendste zijn toch wel M&M’s en Fristi. Van deze stof is het bekend dat het bij kinderen hyperactiviteit kan aanjagen.

E211: Natriumbenzoaat (conserveermiddel)
Wordt veel toegepast om producten zoals Cocos melk en sambal langer houdbaar te maken. Werd voorheen in Cola toegepast, maar The Coca Cola Company besloot deze stof uit de receptuur te verwijderen nadat de stof in opspraak was geraakt. Benzoaat komt van nature voor in de meeste soorten fruit, vooral in bessen. Benzoaten komen ook voor in champignons, kaneel, kruidnagel en zuivelproducten (door bacteriële fermentatie). Commercieel wordt het chemisch gemaakt uit tolueeen en is ook meteen de soort die we moeten mijden. De chemische variant kan onder meer leiden tot schade aan het DNA en hyperactiviteit.

E385 – Calciumdinatrium EDTA (stabilisator)
Wordt het meeste gebruikt in mayonaise, pindakaas, olijfolie, garnalen en krab in blik, bruine bonen en kapucijners in blik of glas. Is een metaalbinder en stabilisator en wordt onder andere ook gebruikt om metalen uit het lichaam te verwijderen bij een metaalvergiftiging. De voornaamste bijwerkingen zijn overgeven, diarree en buik- en spierkrampen.

E432, polysorbaat (emulgator)
Wordt veel toegepast in ijs, frisdranken, soepen, bonbons, kauwgom, alcoholcocktails en paté.
Synthetisch product wat wordt gemaakt uit ethyleenoxide (synthetisch), sorbitol en laurinezuur (een natuurlijk vetzuur) Dit is misschien erg technisch, maar praktisch kan het zorgen voor een urineweg infectie, gewichtstoename, nierproblemen, huidaandoeningen en digestieproblemen.

E461 Methylcellulose
Komt vooral voor in namaakslagroom, bonbons, snoep, suikerwerk, kauwgom, producten voor de slanke lijn, kant-en-klare-maaltijden, snacks en ijs. Het heeft bijzonder veel functies maar wordt vooral ingezet als verdikkingsmiddel, maar ook als vulmiddel, voedingsvezel, anti-klontermiddel en emulgator. Methylellulose is niet oplosbaar, maar kan wel deels gefermenteerd worden in de darm. Hoge concentraties geven darmproblemen als bijwerking, zoals verstopping, diarree, krampen en winderigheid. Methylcellulose is niet afbreekbaar en kan via de darmwand in de bloedsomloop terecht komen.

E621 – Monosodiumglutamaat (smaakversterker)
Komt in zeer veel producten voor, het meeste in chips met smaakjes en soepen.
Ook wel bekend onder de (schuil)namen:
• Gehydroliseerd plantaardig eiwit

• Extract van plantaardige eiwit

• Sodium Caseïnaat

• MSG

• Monosodiumglutamaat

• Gehydroliseerd eiwit

• Ve-tsin

• Gehydrogeneerde plantaardige olie

• Calcium Caseïnaat

• Gistextract

Dit aminozuur komt zowel in synthetische- als ook in natuurlijk vorm voor.
Natuurlijke bronnen zijn: tomaten, gefermenteerde sojaproducten, oude kaas en gistextract. Dit zijn echter zeer lage concentraties die hun functie hebben. Echter de hoge doseringen van de synthetische variant, die werkelijk in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen (zelfs babyvoeding!) te vinden is, doet weinig goeds in het lichaam. Het stimuleert de eetlust waardoor je maar door blijft eten omdat het de hartigheid van de smaak versterkt. Het is bekend dat er in de Chinese keuken rijkelijk gebruik gemaakt wordt van de kunstmatige versie onder de naam VeTsin en zo hebben velen kennisgemaakt met de bijwerkingen: astma-aanvallen, slapeloosheid en hartkloppingen.

E640, glycine (broodverbeteraar)
Komt voornamelijk voor in afbakbroodjes, croissants en stokbroden. Het is een natuurlijk aminozuur als onderdeel van eiwitten. Wordt meestal gemaakt uit slachtafval en gelatine. Komt ook synthetisch voor. In de meeste gevallen dus niet geschikt voor vegetariërs. Glycine wordt ingezet als voedingsbron voor gist bij de brood bereiding en als broodverbeteraar. De bijwerkingen die bekend zijn is dat het onvruchtbaarheid kan veroorzaken en dat het de weerstand kan aantasten.

E950, Acesulfaam-K (zoetstof)
Deze zoetstof treffen we voornamelijk aan in light drinken, zoetjes, oploskoffie, noga, bonbons, kauwgom, koffiecreamer en vruchtenyoghurt. Acesulfaam-K is volledig synthetisch en is 100 – 200 maal zoeter dan suiker. Het wordt vaak ingezet in combinatie met andere zoetstoffen omdat het deze versterkt. Deze zoetstof wordt geassocieerd met een verhoogd cholesterolgehalte, kanker en leukemie. Erg extreem en moeilijk te bewijzen, maar deze beter toch mijden.

E951 – Aspartaam (zoetstof)
Wordt voornamelijk toegevoegd aan light-producten als suikervervanger. De stof is 200 keer zoeter dan suiker. Werd toevallig door een werknemer van een bedrijf in geneesmiddelen bij de zoektocht naar een medicijn tegen maagzweren ontdekt. De beste man likte aan z’n vingers om door papier heen te bladeren en had ineens een hele zoete smaak in zijn mond. Dit bedrijf heeft ontzettend veel commercieel succes gehad. Er zijn erg veel (extreme) bijwerkingen gerapporteerd, maar dit zijn de voornaamste:
Hoofdpijn, migraine, duizeligheid en stemmingsverandering. Het is beter te kiezen voor suiker, honing of nog beter Gulah Java (Javaanse Palmsuiker)als zoetmiddel dan voor aspartaam.

noot:
Als je voeding eet van biologische oorsprong, ook zonder label, kan je er 99,9% zeker van zijn dat het niet is bewerkt.

Reiki 1 course-positions-nederlof centrum

Reiki 1 course now also available in English!

Reiki 1 course now also available in English! We are excited to announce that our Reiki 1 course is now also available in English. Join us on for the first English session. We only give the English version once a year. Check our agenda for the available date.

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024 voltooid!

Afgelopen weekend hebben we na een reis van anderhalf jaar de certificaten voor meditatieleraar mogen uitreiken aan een mooie en toegewijde groep deelnemers. Dankbaar dat we als docenten dit pad naar meer inzicht en transformatie hebben mogen begeleiden.

Groepsfoto's 2024 nederlof centrum

Groepsfoto’s 2024

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie van harte feliciteren met het succesvol afronden van de cursus of opleiding. We hopen dat jullie de opgedane kennis en vaardigheden goed zullen blijven gebruiken en dat jullie blijven groeien, zowel persoonlijk als...
Nederlof nieuwsbrief logo

Nieuw! Twee aparte opleidingen AuraTouch – Nederlof Centrum

De 2 jarige opleiding AuraTouch healing bestond altijd al uit twee delen. Het zijn vanaf nu geheel zelfstandige opleidingen. De opleidingen zijn nu geheel los van elkaar en kunnen apart gevolgd worden. We presenteren twee AuraTouch opleidingen

Sound healing 13-jan 2024-D-1258-nederlof centrum

Sound Healing Meditatie door Bertin Bom

Bertin Bom, onze meditatieleraar in opleiding, leidde op 13 januari 2024 een betoverende sound healing meditatieles. Met passie creëerde hij een unieke ervaring door helende klanken te gebruiken voor rust en harmonie.

Niewsbrief afbeelding-Jaar van de Draak

Jaar van de Draak 2024

Welkom terug in 2024, het jaar van de Draak! In de Chinese astrologie symboliseert de Draak kracht, moed en welvaart. Het belooft een jaar te worden waarin we deze eigenschappen kunnen omarmen en benutten voor persoonlijke en professionele groei.

Gefeliciteerd-groepscollage-afgerond-2023

Gefeliciteerd aan alle deelnemers!

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie feliciteren met het succesvol voltooien van de gevolgde cursus of opleiding. We hopen dat jullie de verworven kennis en vaardigheden blijven benutten en dat jullie blijven groeien in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling.

nieuwsbrief december 2023-afbeelding 1

Nieuwsbrief december 2023

We nodigen je graag uit voor een bijzondere dag vol innerlijke ontdekkingen op onze open dag voor de Meditatieleraar opleiding, die plaatsvindt op 13 april 2024 in Almere. Dit is een prachtige kans om kennis te maken met de wereld van meditatie..

Foto-Aura-Chakra healing-1

Chakra’s: Ontdek de energetische essentie van balans

Chakrahealing, een fascinerend onderdeel van onze uitgebreide opleiding, neemt je mee naar de kern van chakra’s en heling. Uit het diepgewortelde hindoeïsme van India komen de chakra’s voort als onmisbare bouwstenen…

Nieuwsbericht oktober-Reiki behandeldag, Reiki 2 cursus, AuraTouch oefendag

Nieuwsbericht oktober

Met veel vreugde kijken we terug naar de succesvolle Reiki oefen- en behandeldag die we dit jaar hebben georganiseerd. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we deze unieke dag opnieuw organiseren!

De kracht van healing

Wat is healing?

Healing is een eeuwenoude manier gericht op het herstellen van evenwicht en welzijn in lichaam, geest en ziel. In dit bericht gaan we hier dieper op in en waarom het volgen van een healing opleiding…

Foto na Feng Shui inrichting-2

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Pin It on Pinterest