Brein kan gedeeltelijk slapen als mensen wakker zijn

Brein kan gedeeltelijk slapen als mensen wakker zijn

AMSTERDAM – Sommige hersengebieden kunnen mogelijk in slaap vallen als de rest van het menselijk brein nog alert is. Dat blijkt uit een experiment van Amerikaanse wetenschappers.
© Thinkstock
Wanneer ratten oververmoeid raken, schakelen bepaalde delen van hun brein over op een soort slaapmodus, terwijl de dieren nog wakker zijn.
Waarschijnlijk komt deze gedeeltelijke slaap van de hersenen ook voor bij mensen die een slaaptekort hebben opgebouwd. Dat meldt National Geographic News op basis van onderzoek aan de Universiteit van Wisconsin.

Fouten

“Dit is niet zomaar een observatie”, verklaart hoofdonderzoeker Giulio Tononi. “Dit fenomeen beïnvloedt het gedrag. Je maakt meer fouten als je hersenen slapen.”
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de hersenactiviteit van ratten te meten met sensoren die op hun kop werden geplaatst. Als de dieren wakker waren, gaven de zenuwcellen in hun brein vaak en zeer onregelmatig signalen af.
Wanneer de dieren sliepen veranderde de hersenactiviteit. De zenuwcellen in het brein ‘vuurden’ minder vaak en in een regelmatig patroon.

Slaaptekort
Uiteindelijk hielden de wetenschappers de dieren extra lang wakker om te zien welk effect een slaaptekort op de activiteit van hun brein had.
Uit de metingen bleek dat de hersenactiviteit in de hersenschors van oververmoeide ratten overeenkomsten vertoonde met het patroon van activiteit dat het brein van de dieren tijdens slaap aannam. Kortom: de hersenen leken gedeeltelijk over te schakelen op de slaapmodus, ook al waren de ratten nog wakker.

Problemen oplossen
De hersenschors is overigens een deel van het brein dat is betrokken bij probleemoplossend denken. “De zenuwcellen in dit gebied nemen rust, terwijl ze dat eigenlijk niet zouden moeten doen”, verklaart hoofdonderzoeker Tononi.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Volgens Tononi suggereren zijn bevindingen dat een slaapgebrek grote gevolgen kan hebben, ook bij mensen.

Slaperig
“Je hoeft je niet slaperig te voelen om grote fouten te maken”, aldus de wetenschapper. “Zelfs als je het gevoel hebt dat je nog best fit bent, kunnen sommige delen van je brein moe zijn. En dit zijn nou net de delen die je nodig hebt voor het nemen van beslissingen.”

Reiki 1 course-positions-nederlof centrum

Reiki 1 course now also available in English!

Reiki 1 course now also available in English! We are excited to announce that our Reiki 1 course is now also available in English. Join us on for the first English session. We only give the English version once a year. Check our agenda for the available date.

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024 voltooid!

Afgelopen weekend hebben we na een reis van anderhalf jaar de certificaten voor meditatieleraar mogen uitreiken aan een mooie en toegewijde groep deelnemers. Dankbaar dat we als docenten dit pad naar meer inzicht en transformatie hebben mogen begeleiden.

Groepsfoto's 2024 nederlof centrum

Groepsfoto’s 2024

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie van harte feliciteren met het succesvol afronden van de cursus of opleiding. We hopen dat jullie de opgedane kennis en vaardigheden goed zullen blijven gebruiken en dat jullie blijven groeien, zowel persoonlijk als...
Nederlof nieuwsbrief logo

Nieuw! Twee aparte opleidingen AuraTouch – Nederlof Centrum

De 2 jarige opleiding AuraTouch healing bestond altijd al uit twee delen. Het zijn vanaf nu geheel zelfstandige opleidingen. De opleidingen zijn nu geheel los van elkaar en kunnen apart gevolgd worden. We presenteren twee AuraTouch opleidingen

Sound healing 13-jan 2024-D-1258-nederlof centrum

Sound Healing Meditatie door Bertin Bom

Bertin Bom, onze meditatieleraar in opleiding, leidde op 13 januari 2024 een betoverende sound healing meditatieles. Met passie creëerde hij een unieke ervaring door helende klanken te gebruiken voor rust en harmonie.

Niewsbrief afbeelding-Jaar van de Draak

Jaar van de Draak 2024

Welkom terug in 2024, het jaar van de Draak! In de Chinese astrologie symboliseert de Draak kracht, moed en welvaart. Het belooft een jaar te worden waarin we deze eigenschappen kunnen omarmen en benutten voor persoonlijke en professionele groei.

Gefeliciteerd-groepscollage-afgerond-2023

Gefeliciteerd aan alle deelnemers!

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie feliciteren met het succesvol voltooien van de gevolgde cursus of opleiding. We hopen dat jullie de verworven kennis en vaardigheden blijven benutten en dat jullie blijven groeien in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling.

nieuwsbrief december 2023-afbeelding 1

Nieuwsbrief december 2023

We nodigen je graag uit voor een bijzondere dag vol innerlijke ontdekkingen op onze open dag voor de Meditatieleraar opleiding, die plaatsvindt op 13 april 2024 in Almere. Dit is een prachtige kans om kennis te maken met de wereld van meditatie..

Foto-Aura-Chakra healing-1

Chakra’s: Ontdek de energetische essentie van balans

Chakrahealing, een fascinerend onderdeel van onze uitgebreide opleiding, neemt je mee naar de kern van chakra’s en heling. Uit het diepgewortelde hindoeïsme van India komen de chakra’s voort als onmisbare bouwstenen…

Nieuwsbericht oktober-Reiki behandeldag, Reiki 2 cursus, AuraTouch oefendag

Nieuwsbericht oktober

Met veel vreugde kijken we terug naar de succesvolle Reiki oefen- en behandeldag die we dit jaar hebben georganiseerd. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we deze unieke dag opnieuw organiseren!

De kracht van healing

Wat is healing?

Healing is een eeuwenoude manier gericht op het herstellen van evenwicht en welzijn in lichaam, geest en ziel. In dit bericht gaan we hier dieper op in en waarom het volgen van een healing opleiding…

Foto na Feng Shui inrichting-2

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Pin It on Pinterest