Bredere kijk op therapeuten organisaties

Bredere kijk op therapeuten organisaties

Nederlof Centrum richt zich nu, qua accreditatie van opleidingen en mogelijkheden voor studenten om zich na een opleiding aan te sluiten bij een beroepsorganisatie, wat meer op de C.A.T. en wat minder op alleen de B.A.T.C.

Redenen

 • In de eerste plaats is de BATC steeds duurder geworden (voor de aangesloten therapeut).
 • Daarnaast is het voor zowel de student als voor Nederlof Centrum lastig geworden om te voorspellen wat de koers van de BATC in de toekomst is. De samenwerking tussen de BATC en het accreditatie instituut KTNO is namelijk (voor ons geheel onverwacht) beëindigd. Dit betekent dat wij, als opleiders, de student niet de door ons gewenste 100% zekerheid kunnen verstrekken over aansluiting in de toekomst.
 • De C.A.T. is op dit moment wat stabieler hierin en geeft zowel de student als ons meer zekerheid. De normen zijn nagenoeg identiek. (Noot: zie update onderaan)

Waarom

 • KTNO en BATC hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over de nieuw geïntroduceerde mogelijkheden en plichten van het KTNO (zie ook onze mening daarover hierna).
 • Er is ook een verschil van inzicht over de kwaliteitscriteria; de BATC vindt een geheel digitale opleiding (dus zonder praktijk lessen) voor een opleiding voor een therapeutisch beroep, zoals massage, coaching of healing, niet acceptabel. KTNO geeft daar helaas wel accreditatie voor af.

Onze mening

Het KTNO heeft najaar 2019 een groot aantal veranderingen doorgevoerd. Wat ons betreft veranderingen waar we niet blij mee zijn. 

 • Klachtenrecht en kwaliteitsbewaking is iets wat we volledig ondersteunen, maar het lijkt er op dat beide hier gebruikt worden om elke student van elke opleiding en cursus in de database van het KTNO op te nemen en te behandelen als potentiële toekomstige cliënt.
 • De privacy maar ook vrijheid van de student wordt wat ons betreft ernstig aangetast; Nederlof Centrum heeft als visie dat de student ten allen tijde vrij moet zijn en blijven. Tijdens en na een opleiding moet (mag) er wat ons betreft geen enkele verplichting zijn zoals verplichte na- of bijscholing, externe registers of verplichte jaarlijkse verslaggeving over student, onderwijsinstituut of opleiding. Een (therapeuten) beroepsorganisatie kan dat soort verplichtingen uiteraard wel opleggen, maar een accreditatie instituut is exact daarvoor; accrediteren en zou niet op de stoel van een (therapeuten) beroepsorganisatie moeten gaan zitten.
 • Dat de opleiders verplicht zouden zijn elke student extern te registeren (bij het KTNO) gaat ons een stap te ver. Buiten allerlei praktische (privacy) bezwaren druist het in tegen ons gevoel en onze manier van werken.
 • Een geheel digitale of schriftelijk thuisstudie voor een lichaamsgerichte of psychosociale therapie is een ontwikkeling die we ook niet toejuichen, maar was tot op heden geen reden van directe zorg.

Wat betekent dit

 • Dat de BATC per 1 oktober 2019 geen nieuwe erkenningen meer afgeeft via de KTNO. De erkenningen die BATC in het verleden heeft gedaan, hebben daardoor bij het KTNO de status ‘verlopen’ gekregen.
 • Historische data van erkenningen zal bij het KTNO zichtbaar blijven voor bezoekers van de website van het KTNO, vooral omdat hier rechten aan kunnen worden ontleend door therapeuten.
 • De erkenning van de BATC voor reeds geaccrediteerde opleidingen zal gezien onze jarenlange relatie gewoon gecontinueerd zal worden (dat is door hen bevestigd).
 • Nederlof Centrum zal in overleg met de BATC gaan kijken hoe accreditatie in de toekomst zal gaan.
 • KTNO blijft voorlopig nog in de informatie van de opleidingen staan omdat:
  – zij de accreditatie van onze opleidingen hebben verstrekt.
  – deze niet alleen de BATC betreft maar ook een aantal andere organisaties, waaronder de CAT.
  – zij ook accrediteren voor andere organsiaties, vooral als bij- en nascholing voor therapeuten.

Wil je aansluiten bij het C.A.T.

Dit is een makkelijk thema; accreditatie was er al voor de beroepsopleidingen, dus er verandert wat dat betreft feitelijk niets. De accreditatie van het CAT betreft:

 • Paramedisch traject Auratouch healing opleiding
 • Paramedisch traject Meditatieleraar
 • Paramedisch traject RP Reiki Practitioner
 • Paramedisch traject RM Reiki Master
 • Biologika Master

Certificering

 • Het certificaat Paramedisch natuurgeneeskundige / therapeut wordt momenteel nog gewoon door Nederlof Centrum verstrekt als je voldoet aan de eisen van zowel de CAT als de BATC. Dat geeft je de vrijheid om zelf te kiezen.
 • In de toekomst gaan we certificaten verstrekken waar op staat voor welke beroepsorganisatie(s) deze geldig is.

Tot slot

 • We hopen dat KTNO en de BATC er onderling uit komen.
 • Ook hopen we dat het KTNO de recente veranderingen in hun werkwijze als omschreven bij ‘onze mening’ terugdraait.
 • Onze opleidingen zijn bij het KTNO geaccrediteerd voor nog 2 jaar. Als het KTNO de ingeslagen koers besluit vast te houden zullen we deze 2 jaar gebruiken om de accreditatie op een andere manier te regelen.
 • Onze favoriete organisaties waar we de accreditatie aanvragen voor indienen blijven gewoon de CAT en BATC.

Update (18-10-2019)

Er is overleg geweest tussen de CAT en Nederlof Centrum en de accreditatie voor bovenstaande opleidingen voor CAT-collectief loopt, ook voor de toekomst, gewoon door. Deze opleidingen zijn geaccrediteerd voor register 3.

Er is overleg geweest met de BATC: alle bestaande accreditaties lopen gewoon door.

Reiki 1 course-positions-nederlof centrum

Reiki 1 course now also available in English!

Reiki 1 course now also available in English! We are excited to announce that our Reiki 1 course is now also available in English. Join us on for the first English session. We only give the English version once a year. Check our agenda for the available date.

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024 voltooid!

Afgelopen weekend hebben we na een reis van anderhalf jaar de certificaten voor meditatieleraar mogen uitreiken aan een mooie en toegewijde groep deelnemers. Dankbaar dat we als docenten dit pad naar meer inzicht en transformatie hebben mogen begeleiden.

Groepsfoto's 2024 nederlof centrum

Groepsfoto’s 2024

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie van harte feliciteren met het succesvol afronden van de cursus of opleiding. We hopen dat jullie de opgedane kennis en vaardigheden goed zullen blijven gebruiken en dat jullie blijven groeien, zowel persoonlijk als...
Nederlof nieuwsbrief logo

Nieuw! Twee aparte opleidingen AuraTouch – Nederlof Centrum

De 2 jarige opleiding AuraTouch healing bestond altijd al uit twee delen. Het zijn vanaf nu geheel zelfstandige opleidingen. De opleidingen zijn nu geheel los van elkaar en kunnen apart gevolgd worden. We presenteren twee AuraTouch opleidingen

Sound healing 13-jan 2024-D-1258-nederlof centrum

Sound Healing Meditatie door Bertin Bom

Bertin Bom, onze meditatieleraar in opleiding, leidde op 13 januari 2024 een betoverende sound healing meditatieles. Met passie creëerde hij een unieke ervaring door helende klanken te gebruiken voor rust en harmonie.

Niewsbrief afbeelding-Jaar van de Draak

Jaar van de Draak 2024

Welkom terug in 2024, het jaar van de Draak! In de Chinese astrologie symboliseert de Draak kracht, moed en welvaart. Het belooft een jaar te worden waarin we deze eigenschappen kunnen omarmen en benutten voor persoonlijke en professionele groei.

Gefeliciteerd-groepscollage-afgerond-2023

Gefeliciteerd aan alle deelnemers!

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie feliciteren met het succesvol voltooien van de gevolgde cursus of opleiding. We hopen dat jullie de verworven kennis en vaardigheden blijven benutten en dat jullie blijven groeien in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling.

nieuwsbrief december 2023-afbeelding 1

Nieuwsbrief december 2023

We nodigen je graag uit voor een bijzondere dag vol innerlijke ontdekkingen op onze open dag voor de Meditatieleraar opleiding, die plaatsvindt op 13 april 2024 in Almere. Dit is een prachtige kans om kennis te maken met de wereld van meditatie..

Foto-Aura-Chakra healing-1

Chakra’s: Ontdek de energetische essentie van balans

Chakrahealing, een fascinerend onderdeel van onze uitgebreide opleiding, neemt je mee naar de kern van chakra’s en heling. Uit het diepgewortelde hindoeïsme van India komen de chakra’s voort als onmisbare bouwstenen…

Nieuwsbericht oktober-Reiki behandeldag, Reiki 2 cursus, AuraTouch oefendag

Nieuwsbericht oktober

Met veel vreugde kijken we terug naar de succesvolle Reiki oefen- en behandeldag die we dit jaar hebben georganiseerd. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we deze unieke dag opnieuw organiseren!

De kracht van healing

Wat is healing?

Healing is een eeuwenoude manier gericht op het herstellen van evenwicht en welzijn in lichaam, geest en ziel. In dit bericht gaan we hier dieper op in en waarom het volgen van een healing opleiding…

Foto na Feng Shui inrichting-2

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Pin It on Pinterest