Regeling aftrek studiekosten: gebruik het optimaal dit jaar!

Regeling aftrek studiekosten gaat misschien veranderen
(gebruik de aftrek dit jaar nog optimaal!)

Zoals je waarschijnlijk weet zijn er bepaalde regelingen om kosten die je maakt om een opleiding te volgen in mindering te brengen op je inkomen (mag je aftrekken van de belasting).

Er zijn op dit moment de volgende tegemoetkomingen in de studiekosten:

 1. Als zelfstandige (bedrijf of zzp’er) trek je de studiekosten af als onkosten.
  Dat wil zeggen dat je aan het eind van het jaar over het lesgeld een bedrag van 36% tot 52% terugkrijgt c.q. minder belasting hoeft te betalen. (Deze regeling blijft gewoon zoals het was)
 2. Je werkgever mag de opleiding als ‘netto vergoeding’ uitkeren.
 3. Daarnaast hanteren veel werkgevers een jaarlijks scholingsbudget die je mag (moet!) gebruiken voor een opleiding of cursus.
 4. Als particulier kan je het lesgeld onder bepaalde omstandigheden op je aangifte in mindering brengen als studiekosten. Ook dat levert een besparing op van 34% tot 52%.

Wat gaat er veranderen:

 • Alles blijft hetzelfde behalve de laatste regeling, de persoonlijke aftrek als particulier die geen eigen praktijk of bedrijf heeft of zzp’er is.
 • Het als particulier aftrekken van scholingskosten wordt beperkt of zelfs wordt afgeschaft.
  (dit is door de PvdA geregeld en de uitvoering is doorgeschoven naar het nog te vormen kabinet)
 • De geplande ingangsdatum is januari 2018.
  (dus alles wat geboekt en voldaan is in 2017 is ook al particulier gewoon aftrekbaar)
 • Voor de zekerheid er bij: de aftrek als zelfstandige / zzp’er en de vergoeding door de werkgever blijft zoals deze altijd was.

Ons advies in de vorm van 2 oplossingen:

 • A) Zorg dat je de studiekosten in 2017 voldoet.
  (dat kan je dan gewoon van de belasting aftrekken in de aangifte)
 • B) Breng de studiekosten in mindering op je winst als zelfstandige / zzp’er.
  (deze manier van aftrek blijft gewoon bestaan)

Noot:

 • Dit betekent ook dat het interessant is om te zorgen dat je als zelfstandige / zzp’er te boek staat op het moment dat je een opleiding gaat betalen.
 • Nederlof Centrum kan de factuur van de opleiding uiteraard op naam zetten van je bedrijf, ook als je dit vergeten was bij de aanmelding.

Extra advies:

 • Als je de studiekosten wilt aftrekken als particulier (niet als bedrijf / zzp’er) kan het dus interessant zijn de opleiding nog in 2017 te starten en/of te betalen!

Hier op de site meer informatie over de aftrek van studiekosten klik.

Reiki 1 course-positions-nederlof centrum

Reiki 1 course now also available in English!

Reiki 1 course now also available in English! We are excited to announce that our Reiki 1 course is now also available in English. Join us on for the first English session. We only give the English version once a year. Check our agenda for the available date.

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024 voltooid!

Afgelopen weekend hebben we na een reis van anderhalf jaar de certificaten voor meditatieleraar mogen uitreiken aan een mooie en toegewijde groep deelnemers. Dankbaar dat we als docenten dit pad naar meer inzicht en transformatie hebben mogen begeleiden.

Groepsfoto's 2024 nederlof centrum

Groepsfoto’s 2024

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie van harte feliciteren met het succesvol afronden van de cursus of opleiding. We hopen dat jullie de opgedane kennis en vaardigheden goed zullen blijven gebruiken en dat jullie blijven groeien, zowel persoonlijk als...
Nederlof nieuwsbrief logo

Nieuw! Twee aparte opleidingen AuraTouch – Nederlof Centrum

De 2 jarige opleiding AuraTouch healing bestond altijd al uit twee delen. Het zijn vanaf nu geheel zelfstandige opleidingen. De opleidingen zijn nu geheel los van elkaar en kunnen apart gevolgd worden. We presenteren twee AuraTouch opleidingen

Sound healing 13-jan 2024-D-1258-nederlof centrum

Sound Healing Meditatie door Bertin Bom

Bertin Bom, onze meditatieleraar in opleiding, leidde op 13 januari 2024 een betoverende sound healing meditatieles. Met passie creëerde hij een unieke ervaring door helende klanken te gebruiken voor rust en harmonie.

Niewsbrief afbeelding-Jaar van de Draak

Jaar van de Draak 2024

Welkom terug in 2024, het jaar van de Draak! In de Chinese astrologie symboliseert de Draak kracht, moed en welvaart. Het belooft een jaar te worden waarin we deze eigenschappen kunnen omarmen en benutten voor persoonlijke en professionele groei.

Gefeliciteerd-groepscollage-afgerond-2023

Gefeliciteerd aan alle deelnemers!

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie feliciteren met het succesvol voltooien van de gevolgde cursus of opleiding. We hopen dat jullie de verworven kennis en vaardigheden blijven benutten en dat jullie blijven groeien in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling.

nieuwsbrief december 2023-afbeelding 1

Nieuwsbrief december 2023

We nodigen je graag uit voor een bijzondere dag vol innerlijke ontdekkingen op onze open dag voor de Meditatieleraar opleiding, die plaatsvindt op 13 april 2024 in Almere. Dit is een prachtige kans om kennis te maken met de wereld van meditatie..

Foto-Aura-Chakra healing-1

Chakra’s: Ontdek de energetische essentie van balans

Chakrahealing, een fascinerend onderdeel van onze uitgebreide opleiding, neemt je mee naar de kern van chakra’s en heling. Uit het diepgewortelde hindoeïsme van India komen de chakra’s voort als onmisbare bouwstenen…

Nieuwsbericht oktober-Reiki behandeldag, Reiki 2 cursus, AuraTouch oefendag

Nieuwsbericht oktober

Met veel vreugde kijken we terug naar de succesvolle Reiki oefen- en behandeldag die we dit jaar hebben georganiseerd. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we deze unieke dag opnieuw organiseren!

De kracht van healing

Wat is healing?

Healing is een eeuwenoude manier gericht op het herstellen van evenwicht en welzijn in lichaam, geest en ziel. In dit bericht gaan we hier dieper op in en waarom het volgen van een healing opleiding…

Foto na Feng Shui inrichting-2

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Pin It on Pinterest