Regeling aftrek studiekosten: gebruik het optimaal dit jaar!

Regeling aftrek studiekosten gaat misschien veranderen
(gebruik de aftrek dit jaar nog optimaal!)

Zoals je waarschijnlijk weet zijn er bepaalde regelingen om kosten die je maakt om een opleiding te volgen in mindering te brengen op je inkomen (mag je aftrekken van de belasting).

Er zijn op dit moment de volgende tegemoetkomingen in de studiekosten:

 1. Als zelfstandige (bedrijf of zzp’er) trek je de studiekosten af als onkosten.
  Dat wil zeggen dat je aan het eind van het jaar over het lesgeld een bedrag van 36% tot 52% terugkrijgt c.q. minder belasting hoeft te betalen. (Deze regeling blijft gewoon zoals het was)
 2. Je werkgever mag de opleiding als ‘netto vergoeding’ uitkeren.
 3. Daarnaast hanteren veel werkgevers een jaarlijks scholingsbudget die je mag (moet!) gebruiken voor een opleiding of cursus.
 4. Als particulier kan je het lesgeld onder bepaalde omstandigheden op je aangifte in mindering brengen als studiekosten. Ook dat levert een besparing op van 34% tot 52%.

Wat gaat er veranderen:

 • Alles blijft hetzelfde behalve de laatste regeling, de persoonlijke aftrek als particulier die geen eigen praktijk of bedrijf heeft of zzp’er is.
 • Het als particulier aftrekken van scholingskosten wordt beperkt of zelfs wordt afgeschaft.
  (dit is door de PvdA geregeld en de uitvoering is doorgeschoven naar het nog te vormen kabinet)
 • De geplande ingangsdatum is januari 2018.
  (dus alles wat geboekt en voldaan is in 2017 is ook al particulier gewoon aftrekbaar)
 • Voor de zekerheid er bij: de aftrek als zelfstandige / zzp’er en de vergoeding door de werkgever blijft zoals deze altijd was.

Ons advies in de vorm van 2 oplossingen:

 • A) Zorg dat je de studiekosten in 2017 voldoet.
  (dat kan je dan gewoon van de belasting aftrekken in de aangifte)
 • B) Breng de studiekosten in mindering op je winst als zelfstandige / zzp’er.
  (deze manier van aftrek blijft gewoon bestaan)

Noot:

 • Dit betekent ook dat het interessant is om te zorgen dat je als zelfstandige / zzp’er te boek staat op het moment dat je een opleiding gaat betalen.
 • Nederlof Centrum kan de factuur van de opleiding uiteraard op naam zetten van je bedrijf, ook als je dit vergeten was bij de aanmelding.

Extra advies:

 • Als je de studiekosten wilt aftrekken als particulier (niet als bedrijf / zzp’er) kan het dus interessant zijn de opleiding nog in 2017 te starten en/of te betalen!

Hier op de site meer informatie over de aftrek van studiekosten klik.

Sound healing 13-jan 2024-D-1258-nederlof centrum

Sound Healing Meditatie door Bertin Bom

Bertin Bom, onze meditatieleraar in opleiding, leidde op 13 januari 2024 een betoverende sound healing meditatieles. Met passie creëerde hij een unieke ervaring door helende klanken te gebruiken voor rust en harmonie.

Niewsbrief afbeelding-Jaar van de Draak

Jaar van de Draak 2024

Welkom terug in 2024, het jaar van de Draak! In de Chinese astrologie symboliseert de Draak kracht, moed en welvaart. Het belooft een jaar te worden waarin we deze eigenschappen kunnen omarmen en benutten voor persoonlijke en professionele groei.

Gefeliciteerd-groepscollage-afgerond-2023

Gefeliciteerd aan alle deelnemers!

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie feliciteren met het succesvol voltooien van de gevolgde cursus of opleiding. We hopen dat jullie de verworven kennis en vaardigheden blijven benutten en dat jullie blijven groeien in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling.

nieuwsbrief december 2023-afbeelding 1

Nieuwsbrief december 2023

We nodigen je graag uit voor een bijzondere dag vol innerlijke ontdekkingen op onze open dag voor de Meditatieleraar opleiding, die plaatsvindt op 13 april 2024 in Almere. Dit is een prachtige kans om kennis te maken met de wereld van meditatie..

Foto Aurahealing-scannen-Chakra-1

Chakra healing: Ontdek de energetische essentie van balans

Chakrahealing, een fascinerend onderdeel van onze uitgebreide opleiding, neemt je mee naar de kern van chakra’s en heling. Uit het diepgewortelde hindoeïsme van India komen de chakra’s voort als onmisbare bouwstenen…

Nieuwsbericht oktober-Reiki behandeldag, Reiki 2 cursus, AuraTouch oefendag

Nieuwsbericht oktober

Met veel vreugde kijken we terug naar de succesvolle Reiki oefen- en behandeldag die we dit jaar hebben georganiseerd. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we deze unieke dag opnieuw organiseren!

De kracht van healing

Wat is healing?

Healing is een eeuwenoude manier gericht op het herstellen van evenwicht en welzijn in lichaam, geest en ziel. In dit bericht gaan we hier dieper op in en waarom het volgen van een healing opleiding…

Feng Shui inrichting-eettafel

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Ontdek-Feng-Shui

Ontdek Feng Shui: De energieke reis naar harmonie

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die draait om de harmonieuze inrichting van je leefomgeving. Het streeft naar een betere stroming van energie, bekend als “chi”, door middel van onderbouwde principes, om zo welzijn, geluk en succes aan te trekken.

Reiki behandelingen-Nederlof Centrum

Het wonder van Reiki behandelingen

Een Reiki behandeling is als een rustgevend en vaak diep verzachtend avontuur. Tijdens zo’n sessie ligt de ontvanger comfortabel gekleed op een massagetafel, terwijl de Reiki-beoefenaar zachte aanrakingen op specifieke delen van het lichaam toepast.

Feng Shui opleiding - Yin yang

ZOMERNIEUWS Nederlof Centrum   2023

Eindelijk is het zover! We zijn verheugd en enthousiast om onze langverwachte digitale Feng Shui Adviseur opleiding te lanceren! Met trots presenteren we jou een unieke kans om je onder te dompelen in de eeuwenoude kunst van Feng Shui!

Birgit de Heij bakfestijn winnares

Birgit de Heij wint het Sanquin Bakfestijn

Orthomoleculaire Voedings docente Birgit de Heij wint Bakfestijn!
Na ruim 200 inzendingen, duizenden stemmen en beoordeling door onze jury, kwamen op 27 juni 5 finalisten bij elkaar in het Miele Experience Center om hun traktatie te bakken en te presenteren.

Pin It on Pinterest