Parabenen en borstkanker

Dit onderwerp is niet nieuw, de eerste keer dat wij er over lazen en de eerste wetenschappelijke studies gepubliceerd werden is meer dan 15 jaar geleden. Het was 5 jaar geleden groot nieuws (voorpagina en journaal) in Nederland, daarna eigenlijk vergeten en vreemd genoeg vandaag weer in een Nederlandse krant. In de USA en landen eromheen, zoals b.v. Mexico wordt al heel lang geadverteerd (soort postbus 52) dat je deodorant en ook parfum en dergelijke (zit namelijk ook vol met parabenen) niet direct op de huid moet spuiten of smeren, maar op kleiding of op je haar. Parabenen is meer een verzamelnaam: Butylparaben, Dichlorobenzyl Alcohol, Ethylparaben, Methylparaben, Phenoxyethanol, Propylparaben.

Feitelijk zijn het allemaal alcohol-afgeleiden en -verbindingen ter conservering en stabilisering van het product.
Nadeel van alcoholen is dat ze vet oplossen en aantasten. Weet dat de DNA kern wordt beschermd door een kernwand, en deze bestaat uit… vetten.

Het artikel: (ongewijzigd)
Chemicaliën die onder meer in deodorants zitten, zijn teruggevonden in bijna alle weefselmonsters van 40 vrouwen met borstkanker.Parabenen zijn veel gebruikte chemische conserveermiddelen die vaak verwerkt zitten in cosmetica, voedingsmiddelen en geneesmiddelen. Zo zit het in crèmes, make-up, scheerschuim, bruiningslotion, tandpasta en de meeste deodorants. Maar ze zitten ook in verwerkt vlees, gebak, gecoate noten en andere hartige snacks.

Belangrijkste oorzaak is oestrogeen

Parabenen hebben oestrogene eigenschappen: van het hormoon oestrogeen is al bekend dat het een rol speelt in de ontwikkeling, groei en progressie van borstkanker. Toch is er tot nu toe nog geen oorzakelijk verband gevonden tussen de chemicaliën en borstkanker.

Parabenen in borstweefsel

Onderzoekers van de University of Reading in het Verenigd Koninkrijk onderzochten tussen 2005 en 2008 de weefselmonsters van 40 vrouwen bij wie voor de eerste keer borstkanker werd geconstateerd. In de 160 genomen monsters werd bij 99 procent parabenen gevonden.

Geen directe relatie

Toch kunnen parabenen niet direct als aanstichter van borstkanker aangewezen worden, want er werden ook parabenen gevonden bij vrouwen die nooit deodorants gebruiken: “Waar komen deze chemicaliën vandaan? Ons onderzoek bevestigt geen eenduidige link is tussen parabenen in deodorants en borstkanker”, vertelt Co-auteur Lester Barr van de University Hospital of South Manchester.

Onderzoeksbegeleider Philippa Darbre vult Barr aan: “Dit impliceert niet dat parabenen de veroorzaker zijn van borstkanker. Echter rechtvaardigt het feit dat parabenen aanwezig waren in zo veel monsters verder onderzoek.”

– einde artikel –

Hoe belangrijk dit soort publicaties ook zijn, al is het maar om kennis te vergaren, er staat ook veel onzin in.
In het eerste deel worden meerdere producten genoemd waar parabenen in zitten, in de slotzin vraagt de schrijver zich af waar de parabenen dan wel vandaan komen, als de proefpersoon geen deodorant gebruikt…

Sound healing 13-jan 2024-D-1258-nederlof centrum

Sound Healing Meditatie door Bertin Bom

Bertin Bom, onze meditatieleraar in opleiding, leidde op 13 januari 2024 een betoverende sound healing meditatieles. Met passie creëerde hij een unieke ervaring door helende klanken te gebruiken voor rust en harmonie.

Niewsbrief afbeelding-Jaar van de Draak

Jaar van de Draak 2024

Welkom terug in 2024, het jaar van de Draak! In de Chinese astrologie symboliseert de Draak kracht, moed en welvaart. Het belooft een jaar te worden waarin we deze eigenschappen kunnen omarmen en benutten voor persoonlijke en professionele groei.

Gefeliciteerd-groepscollage-afgerond-2023

Gefeliciteerd aan alle deelnemers!

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie feliciteren met het succesvol voltooien van de gevolgde cursus of opleiding. We hopen dat jullie de verworven kennis en vaardigheden blijven benutten en dat jullie blijven groeien in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling.

nieuwsbrief december 2023-afbeelding 1

Nieuwsbrief december 2023

We nodigen je graag uit voor een bijzondere dag vol innerlijke ontdekkingen op onze open dag voor de Meditatieleraar opleiding, die plaatsvindt op 13 april 2024 in Almere. Dit is een prachtige kans om kennis te maken met de wereld van meditatie..

Foto Aurahealing-scannen-Chakra-1

Chakra healing: Ontdek de energetische essentie van balans

Chakrahealing, een fascinerend onderdeel van onze uitgebreide opleiding, neemt je mee naar de kern van chakra’s en heling. Uit het diepgewortelde hindoeïsme van India komen de chakra’s voort als onmisbare bouwstenen…

Nieuwsbericht oktober-Reiki behandeldag, Reiki 2 cursus, AuraTouch oefendag

Nieuwsbericht oktober

Met veel vreugde kijken we terug naar de succesvolle Reiki oefen- en behandeldag die we dit jaar hebben georganiseerd. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we deze unieke dag opnieuw organiseren!

De kracht van healing

Wat is healing?

Healing is een eeuwenoude manier gericht op het herstellen van evenwicht en welzijn in lichaam, geest en ziel. In dit bericht gaan we hier dieper op in en waarom het volgen van een healing opleiding…

Feng Shui inrichting-eettafel

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Ontdek-Feng-Shui

Ontdek Feng Shui: De energieke reis naar harmonie

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die draait om de harmonieuze inrichting van je leefomgeving. Het streeft naar een betere stroming van energie, bekend als “chi”, door middel van onderbouwde principes, om zo welzijn, geluk en succes aan te trekken.

Reiki behandelingen-Nederlof Centrum

Het wonder van Reiki behandelingen

Een Reiki behandeling is als een rustgevend en vaak diep verzachtend avontuur. Tijdens zo’n sessie ligt de ontvanger comfortabel gekleed op een massagetafel, terwijl de Reiki-beoefenaar zachte aanrakingen op specifieke delen van het lichaam toepast.

Feng Shui opleiding - Yin yang

ZOMERNIEUWS Nederlof Centrum   2023

Eindelijk is het zover! We zijn verheugd en enthousiast om onze langverwachte digitale Feng Shui Adviseur opleiding te lanceren! Met trots presenteren we jou een unieke kans om je onder te dompelen in de eeuwenoude kunst van Feng Shui!

Birgit de Heij bakfestijn winnares

Birgit de Heij wint het Sanquin Bakfestijn

Orthomoleculaire Voedings docente Birgit de Heij wint Bakfestijn!
Na ruim 200 inzendingen, duizenden stemmen en beoordeling door onze jury, kwamen op 27 juni 5 finalisten bij elkaar in het Miele Experience Center om hun traktatie te bakken en te presenteren.

Pin It on Pinterest