Dit onderwerp is niet nieuw, de eerste keer dat wij er over lazen en de eerste wetenschappelijke studies gepubliceerd werden is meer dan 15 jaar geleden. Het was 5 jaar geleden groot nieuws (voorpagina en journaal) in Nederland, daarna eigenlijk vergeten en vreemd genoeg vandaag weer in een Nederlandse krant. In de USA en landen eromheen, zoals b.v. Mexico wordt al heel lang geadverteerd (soort postbus 52) dat je deodorant en ook parfum en dergelijke (zit namelijk ook vol met parabenen) niet direct op de huid moet spuiten of smeren, maar op kleiding of op je haar. Parabenen is meer een verzamelnaam: Butylparaben, Dichlorobenzyl Alcohol, Ethylparaben, Methylparaben, Phenoxyethanol, Propylparaben.
Feitelijk zijn het allemaal alcohol-afgeleiden en -verbindingen ter conservering en stabilisering van het product.
Nadeel van alcoholen is dat ze vet oplossen en aantasten. Weet dat de DNA kern wordt beschermd door een kernwand, en deze bestaat uit… vetten.
Het artikel: (ongewijzigd)
Chemicaliën die onder meer in deodorants zitten, zijn teruggevonden in bijna alle weefselmonsters van 40 vrouwen met borstkanker.Parabenen zijn veel gebruikte chemische conserveermiddelen die vaak verwerkt zitten in cosmetica, voedingsmiddelen en geneesmiddelen. Zo zit het in crèmes, make-up, scheerschuim, bruiningslotion, tandpasta en de meeste deodorants. Maar ze zitten ook in verwerkt vlees, gebak, gecoate noten en andere hartige snacks.
Belangrijkste oorzaak is oestrogeen
Parabenen hebben oestrogene eigenschappen: van het hormoon oestrogeen is al bekend dat het een rol speelt in de ontwikkeling, groei en progressie van borstkanker. Toch is er tot nu toe nog geen oorzakelijk verband gevonden tussen de chemicaliën en borstkanker.
Parabenen in borstweefsel
Onderzoekers van de University of Reading in het Verenigd Koninkrijk onderzochten tussen 2005 en 2008 de weefselmonsters van 40 vrouwen bij wie voor de eerste keer borstkanker werd geconstateerd. In de 160 genomen monsters werd bij 99 procent parabenen gevonden.
Geen directe relatie
Toch kunnen parabenen niet direct als aanstichter van borstkanker aangewezen worden, want er werden ook parabenen gevonden bij vrouwen die nooit deodorants gebruiken: “Waar komen deze chemicaliën vandaan? Ons onderzoek bevestigt geen eenduidige link is tussen parabenen in deodorants en borstkanker”, vertelt Co-auteur Lester Barr van de University Hospital of South Manchester.
Onderzoeksbegeleider Philippa Darbre vult Barr aan: “Dit impliceert niet dat parabenen de veroorzaker zijn van borstkanker. Echter rechtvaardigt het feit dat parabenen aanwezig waren in zo veel monsters verder onderzoek.”
– einde artikel –
Hoe belangrijk dit soort publicaties ook zijn, al is het maar om kennis te vergaren, er staat ook veel onzin in.
In het eerste deel worden meerdere producten genoemd waar parabenen in zitten, in de slotzin vraagt de schrijver zich af waar de parabenen dan wel vandaan komen, als de proefpersoon geen deodorant gebruikt…