Parabenen en borstkanker

Dit onderwerp is niet nieuw, de eerste keer dat wij er over lazen en de eerste wetenschappelijke studies gepubliceerd werden is meer dan 15 jaar geleden. Het was 5 jaar geleden groot nieuws (voorpagina en journaal) in Nederland, daarna eigenlijk vergeten en vreemd genoeg vandaag weer in een Nederlandse krant. In de USA en landen eromheen, zoals b.v. Mexico wordt al heel lang geadverteerd (soort postbus 52) dat je deodorant en ook parfum en dergelijke (zit namelijk ook vol met parabenen) niet direct op de huid moet spuiten of smeren, maar op kleiding of op je haar. Parabenen is meer een verzamelnaam: Butylparaben, Dichlorobenzyl Alcohol, Ethylparaben, Methylparaben, Phenoxyethanol, Propylparaben.

Feitelijk zijn het allemaal alcohol-afgeleiden en -verbindingen ter conservering en stabilisering van het product.
Nadeel van alcoholen is dat ze vet oplossen en aantasten. Weet dat de DNA kern wordt beschermd door een kernwand, en deze bestaat uit… vetten.

Het artikel: (ongewijzigd)
Chemicaliën die onder meer in deodorants zitten, zijn teruggevonden in bijna alle weefselmonsters van 40 vrouwen met borstkanker.Parabenen zijn veel gebruikte chemische conserveermiddelen die vaak verwerkt zitten in cosmetica, voedingsmiddelen en geneesmiddelen. Zo zit het in crèmes, make-up, scheerschuim, bruiningslotion, tandpasta en de meeste deodorants. Maar ze zitten ook in verwerkt vlees, gebak, gecoate noten en andere hartige snacks.

Belangrijkste oorzaak is oestrogeen

Parabenen hebben oestrogene eigenschappen: van het hormoon oestrogeen is al bekend dat het een rol speelt in de ontwikkeling, groei en progressie van borstkanker. Toch is er tot nu toe nog geen oorzakelijk verband gevonden tussen de chemicaliën en borstkanker.

Parabenen in borstweefsel

Onderzoekers van de University of Reading in het Verenigd Koninkrijk onderzochten tussen 2005 en 2008 de weefselmonsters van 40 vrouwen bij wie voor de eerste keer borstkanker werd geconstateerd. In de 160 genomen monsters werd bij 99 procent parabenen gevonden.

Geen directe relatie

Toch kunnen parabenen niet direct als aanstichter van borstkanker aangewezen worden, want er werden ook parabenen gevonden bij vrouwen die nooit deodorants gebruiken: “Waar komen deze chemicaliën vandaan? Ons onderzoek bevestigt geen eenduidige link is tussen parabenen in deodorants en borstkanker”, vertelt Co-auteur Lester Barr van de University Hospital of South Manchester.

Onderzoeksbegeleider Philippa Darbre vult Barr aan: “Dit impliceert niet dat parabenen de veroorzaker zijn van borstkanker. Echter rechtvaardigt het feit dat parabenen aanwezig waren in zo veel monsters verder onderzoek.”

– einde artikel –

Hoe belangrijk dit soort publicaties ook zijn, al is het maar om kennis te vergaren, er staat ook veel onzin in.
In het eerste deel worden meerdere producten genoemd waar parabenen in zitten, in de slotzin vraagt de schrijver zich af waar de parabenen dan wel vandaan komen, als de proefpersoon geen deodorant gebruikt…

Reiki 1 course-positions-nederlof centrum

Reiki 1 course now also available in English!

Reiki 1 course now also available in English! We are excited to announce that our Reiki 1 course is now also available in English. Join us on for the first English session. We only give the English version once a year. Check our agenda for the available date.

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024 voltooid!

Afgelopen weekend hebben we na een reis van anderhalf jaar de certificaten voor meditatieleraar mogen uitreiken aan een mooie en toegewijde groep deelnemers. Dankbaar dat we als docenten dit pad naar meer inzicht en transformatie hebben mogen begeleiden.

Groepsfoto's 2024 nederlof centrum

Groepsfoto’s 2024

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie van harte feliciteren met het succesvol afronden van de cursus of opleiding. We hopen dat jullie de opgedane kennis en vaardigheden goed zullen blijven gebruiken en dat jullie blijven groeien, zowel persoonlijk als...
Nederlof nieuwsbrief logo

Nieuw! Twee aparte opleidingen AuraTouch – Nederlof Centrum

De 2 jarige opleiding AuraTouch healing bestond altijd al uit twee delen. Het zijn vanaf nu geheel zelfstandige opleidingen. De opleidingen zijn nu geheel los van elkaar en kunnen apart gevolgd worden. We presenteren twee AuraTouch opleidingen

Sound healing 13-jan 2024-D-1258-nederlof centrum

Sound Healing Meditatie door Bertin Bom

Bertin Bom, onze meditatieleraar in opleiding, leidde op 13 januari 2024 een betoverende sound healing meditatieles. Met passie creëerde hij een unieke ervaring door helende klanken te gebruiken voor rust en harmonie.

Niewsbrief afbeelding-Jaar van de Draak

Jaar van de Draak 2024

Welkom terug in 2024, het jaar van de Draak! In de Chinese astrologie symboliseert de Draak kracht, moed en welvaart. Het belooft een jaar te worden waarin we deze eigenschappen kunnen omarmen en benutten voor persoonlijke en professionele groei.

Gefeliciteerd-groepscollage-afgerond-2023

Gefeliciteerd aan alle deelnemers!

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie feliciteren met het succesvol voltooien van de gevolgde cursus of opleiding. We hopen dat jullie de verworven kennis en vaardigheden blijven benutten en dat jullie blijven groeien in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling.

nieuwsbrief december 2023-afbeelding 1

Nieuwsbrief december 2023

We nodigen je graag uit voor een bijzondere dag vol innerlijke ontdekkingen op onze open dag voor de Meditatieleraar opleiding, die plaatsvindt op 13 april 2024 in Almere. Dit is een prachtige kans om kennis te maken met de wereld van meditatie..

Foto-Aura-Chakra healing-1

Chakra’s: Ontdek de energetische essentie van balans

Chakrahealing, een fascinerend onderdeel van onze uitgebreide opleiding, neemt je mee naar de kern van chakra’s en heling. Uit het diepgewortelde hindoeïsme van India komen de chakra’s voort als onmisbare bouwstenen…

Nieuwsbericht oktober-Reiki behandeldag, Reiki 2 cursus, AuraTouch oefendag

Nieuwsbericht oktober

Met veel vreugde kijken we terug naar de succesvolle Reiki oefen- en behandeldag die we dit jaar hebben georganiseerd. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we deze unieke dag opnieuw organiseren!

De kracht van healing

Wat is healing?

Healing is een eeuwenoude manier gericht op het herstellen van evenwicht en welzijn in lichaam, geest en ziel. In dit bericht gaan we hier dieper op in en waarom het volgen van een healing opleiding…

Foto na Feng Shui inrichting-2

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Pin It on Pinterest