Meditatie: wat het wel en niet doet voor je helingsproces

Meditatie

Wanneer we mediteren, bereiden we ons voor om ons diep en echt te verankeren in wat beschikbaar is voor ons, om ons bewust te maken van wat niet meer beschikbaar is voor ons. Dit mediteren versterkt ons vermogen om te presencen en ons te openen, ons gevoel van innerlijke ruimte te vergroten en te assisteren in de bedrading van de structuur.

Meditatie vanuit comfort

Voel ik mij bijvoorbeeld op mijn gemak en niet gestrest, en bevind ik me op een comfortabele plek – zeg, in een stille tuin of bij een beekje in het bos – dan kan ik daar gaan zitten en mij afstemmen op mijn externe omgeving, zwijgend alles om mij heen helder en gedetailleerd waarnemen. Terwijl ik mijn ogen sluit en mijn aandacht naar binnen richt, ervaar ik stilte, een breder gevoel van innerlijke ruimte.

Ik ben gewoon in de ruimte. Ik voel me helder en aanwezig, in staat om relatief gemakkelijk langzaam mijn externe en innerlijke wereld binnen te gaan en er weer uit te verdwijnen.

Meditatie vanuit stress of trauma

Ben ik echter vastgelopen als gevolg van onverwerkte stress – of ervaar ik een trauma – dan zal mijn vermogen om helder en opmerkzaam naar mijzelf, anderen en de wereld te kijken verzwakt en verstoord zijn. Hetzelfde geldt voor mijn door oefening verworven vermogen tot contemplatieve waarneming, en ik zal een gevoel van verstikking krijgen, niet in staat zijn om heen en weer te bewegen tussen mijn innerlijke en uiterlijke waarnemingen.

Al mijn energie en aandacht zullen nodig zijn om me te richten op mijn strijd tegen de stress en ervoor te zorgen dat mijn bloedsuiker en hartslag, longen en ledematen zo goed mogelijk zijn. Zelfs al zijn de stress en het directe gevaar voorbij, dan nog zal mijn zenuwstelsel tijd nodig hebben om de adrenaline- en cortisolstijging te verwerken. En wellicht heeft mijn geest enige tijd nodig om tot rust te komen voordat ik weer de oude ben en de wereld in kan.

De ervaring van ruimte: een breed gevoel van eigenwaarde

Ruimte is een bewustzijnservaring die, zij het tijdelijk, verloren gaat bij het ervaren van trauma. Wanneer dit gebeurt, vereenzelvigen we ons met de gebeurtenis van het moment, verliezen we het brede gevoel van eigenwaarde dat we misschien door het bewust te oefenen hebben gekregen. We zouden een tijdje vast kunnen blijven zitten in het traumagevoel, vervreemd van onszelf en onze Bron. Houden we ons, terwijl we posttraumatische symptomen ervaren, echter actief bezig met contemplatie, dan kunnen we ons vermogen om de ervaring vast te houden, te integreren en te helen versterken.

Je bewust worden van de gevolgen van trauma

Contemplatiemethoden als mediteren, mindfulness, presencing, yoga of centrerend bidden kunnen ons helpen ons bewust te worden van de gevolgen van trauma, waaronder dissociatie, verdringing en losmaking. Anders vereenzelvigen we ons te veel met onze dissociatie, neemt ons bewustzijn af en blijven we vastzitten doordat we de oude stressreacties van hyperarousal en verdoving blijven herhalen.

Streven naar gelukzaligheid?

Wenden we ons echter tot de contemplatieve praktijk om – hoe goedbedoeld ook – de gelukzaligheid van hogere sferen of gevoelloze onverschilligheid na te streven, dan zouden we tot de ontdekking kunnen komen dat we het spirituele werk dat gedaan moet worden voor het trauma uit de weg gaan. Om werkelijk te kunnen helen is het nodig dat we meer beschikbaar zijn voor onszelf; meer bereid om de authentieke emoties die zich naar aanleiding van onze ervaringen presenteren te voelen en erbij te blijven, niet minder.

Door spiritualiteit te beoefenen zonder dingen uit de weg te gaan, ontwikkelen en versterken we onze innerlijke bronnen – niet alleen om te kunnen omgaan met de gevolgen van het trauma, maar ook om te integreren, tot bloei te komen en te veranderen. Vervolgens versterken we onze verbinding met ons hogere zelf, onze ziel. Er ontstaat een gevoel van aanwezigheid en innerlijke ruimte, dat ons de kracht geeft om ons innerlijke proces waar te nemen en dingen in ons leven beter te verwerken.

Bron: geschreven door Thomas Hübl

Bron: www.inspirerendleven.nl

Reiki 1 course-positions-nederlof centrum

Reiki 1 course now also available in English!

Reiki 1 course now also available in English! We are excited to announce that our Reiki 1 course is now also available in English. Join us on for the first English session. We only give the English version once a year. Check our agenda for the available date.

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024 voltooid!

Afgelopen weekend hebben we na een reis van anderhalf jaar de certificaten voor meditatieleraar mogen uitreiken aan een mooie en toegewijde groep deelnemers. Dankbaar dat we als docenten dit pad naar meer inzicht en transformatie hebben mogen begeleiden.

Groepsfoto's 2024 nederlof centrum

Groepsfoto’s 2024

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie van harte feliciteren met het succesvol afronden van de cursus of opleiding. We hopen dat jullie de opgedane kennis en vaardigheden goed zullen blijven gebruiken en dat jullie blijven groeien, zowel persoonlijk als...
Nederlof nieuwsbrief logo

Nieuw! Twee aparte opleidingen AuraTouch – Nederlof Centrum

De 2 jarige opleiding AuraTouch healing bestond altijd al uit twee delen. Het zijn vanaf nu geheel zelfstandige opleidingen. De opleidingen zijn nu geheel los van elkaar en kunnen apart gevolgd worden. We presenteren twee AuraTouch opleidingen

Sound healing 13-jan 2024-D-1258-nederlof centrum

Sound Healing Meditatie door Bertin Bom

Bertin Bom, onze meditatieleraar in opleiding, leidde op 13 januari 2024 een betoverende sound healing meditatieles. Met passie creëerde hij een unieke ervaring door helende klanken te gebruiken voor rust en harmonie.

Niewsbrief afbeelding-Jaar van de Draak

Jaar van de Draak 2024

Welkom terug in 2024, het jaar van de Draak! In de Chinese astrologie symboliseert de Draak kracht, moed en welvaart. Het belooft een jaar te worden waarin we deze eigenschappen kunnen omarmen en benutten voor persoonlijke en professionele groei.

Gefeliciteerd-groepscollage-afgerond-2023

Gefeliciteerd aan alle deelnemers!

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie feliciteren met het succesvol voltooien van de gevolgde cursus of opleiding. We hopen dat jullie de verworven kennis en vaardigheden blijven benutten en dat jullie blijven groeien in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling.

nieuwsbrief december 2023-afbeelding 1

Nieuwsbrief december 2023

We nodigen je graag uit voor een bijzondere dag vol innerlijke ontdekkingen op onze open dag voor de Meditatieleraar opleiding, die plaatsvindt op 13 april 2024 in Almere. Dit is een prachtige kans om kennis te maken met de wereld van meditatie..

Foto-Aura-Chakra healing-1

Chakra’s: Ontdek de energetische essentie van balans

Chakrahealing, een fascinerend onderdeel van onze uitgebreide opleiding, neemt je mee naar de kern van chakra’s en heling. Uit het diepgewortelde hindoeïsme van India komen de chakra’s voort als onmisbare bouwstenen…

Nieuwsbericht oktober-Reiki behandeldag, Reiki 2 cursus, AuraTouch oefendag

Nieuwsbericht oktober

Met veel vreugde kijken we terug naar de succesvolle Reiki oefen- en behandeldag die we dit jaar hebben georganiseerd. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we deze unieke dag opnieuw organiseren!

De kracht van healing

Wat is healing?

Healing is een eeuwenoude manier gericht op het herstellen van evenwicht en welzijn in lichaam, geest en ziel. In dit bericht gaan we hier dieper op in en waarom het volgen van een healing opleiding…

Foto na Feng Shui inrichting-2

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Pin It on Pinterest