Magnesium, onmisbaar voor de gezondheid en Diabetes

Jaap Huibers verzorgt wekelijks een column in het programma M Magazine op Radio M Utrecht op zondagochtend rond de klok van 11.30 uur. Zijn column heeft altijd betrekking op het thema gezondheid.

Column voor 18 september 2011 – Magnesium, onmisbaar voor de gezondheid, deel 1

Goedemorgen luisteraars,

Stel nu eens dat ik naar een diabetesspecialist zou gaan met de opmerking: dokter, misschien kan ik u een belangrijk middel noemen om diabetes type twee, dat is suikerziekte op oudere leeftijd, te voorkomen en mensen die het al hebben in wat betere toestand te krijgen, ja, wat zou die specialist dan zeggen? Nadat ik het middel heb genoemd, toont de specialist geen enkele interesse, want het middel dat ik noem is zo simpel, dat geen enkele farmaceutische industrie geld zal steken in het onderzoek. Er valt dus nauwelijks iets aan dat middel te verdienen. Vandaag ga ik u iets vertellen over magnesium.

Magnesium is een heel belangrijk mineraal. Het is betrokken bij vele enzymsystemen in ons lichaam, bij het zenuwstelsel, bij de functie van hart en bloedvaten en, bij de opname van insuline door de lichaamscellen. In de afgelopen decennia heb ik zelf kunnen waarnemen, dat bijna iedereen in deze tijd een meer of minder tekort heeft aan dat zeer belangrijke mineraal magnesium. Kan een arts dat ook vaststellen? Helaas niet, want een arts laat meten hoeveel magnesium zich in hete bloed bevindt. En dat is eigenlijk altijd goed, normaal. Maar…en nu komt de aap uit de mouw, in het bloed bevindt zich hooguit 1 tot 3% van de totale noodzakelijke hoeveelheid magnesium. Dus die uitslag via de arts zegt helemaal niets over de magnesiumtoestand IN de lichaamscellen en weefsels. Omdat artsen dus niet juist, niet correct bepalen of er voldoende magnesium IN de lichaamscellen aanwezig is, kan er op den duur sprake zijn van een soort ‘sluipmoordenaar-situatie’. Door dat intra-cellulair tekort aan magnesium kunnen namelijk erg veelklachten optreden, die geen arts in verband brengt met magnesiumtekort. Hoe heeft dat magnesiumtekort bij erg veel mensen in deze tijd kunnen ontstaan? Twee belangrijke oorzaken. Ten eerste is de ‘bouwgrond’ voor onze groenten, de belangrijkste bron voor menselijk noodzakelijk magnesium, totaal uitgeput door de nu al vele decennia gepraktiseerde teeltmethoden. Alles draait immers om productie en geld. Kwaliteit….? Ach, daar hebben de moderne groentetelers geen echte interesse in. Als die slappe, groene andijviekrop er maar heel aantrekkelijk uitziet en wat er verder aan essentiële voedingsstoffen inzit?? Dat is eigenlijk bijzaak geworden.

Ten tweede moet worden opgemerkt, dat magnesium een erg moeilijk mineraal is voor de darmen. Om magnesium uit het voedsel ‘los te maken’, tot een voor het lichaam bruikbaar magnesium, is absoluut een goed functionerende darmflora noodzakelijk. En kom daar maar eens om in deze tijd. Als je ziet wat mensen in hun supermarkt-winkelwagentje meesjouwen aan darm- en darmflora verpestende troep, dan hoef je niet zo vreselijk intelligent te zijn om te kunnen bedenken dat de magnesiumopname en voorziening gevaar loopt.
Dus dan maar magnesiumtabletten gaan slikken. In de alternatieve geneeskunde gaan multi vitaminen/mineraalpillen als goud geld over de toonbank, inclusief alle mooie verhalen. Maar als je dan even goed leest welke vorm van magnesium meestal in die pillen zit, dan is dat veelal magnesium-oxide. En die vorm van magnesium is in wezen waardeloos, omdat het een laxans, zeg maar, een ‘poepmiddel’ is waar het lichaam nauwelijks iets van opneemt. Voor vandaag maken we de balans op: Magnesium is een donders belangrijk mineraal. Een tekort aan magnesium IN de lichaamcellen kan de oorzaak zijn van soms ernstige klachten. Artsen schenken geen aandacht aan dit feit. Multivitaminen en magnesiumpreparaten hebben vaak een verkeerde samenstelling. Je betaalt er veel voor en het levert in biologische zin niets op. Hart en vaatziekten en vooral diabetes type twee, kunnen mede ontstaan door een langjarig te kort aan het goed magnesium IN de lichaamsweefsels. De voeding bevat te weinig magnesium en onze darmen functioneren tegenwoordig als ‘lekke autobanden’.

DEEL 2:Magnesium voor onze gezondheid (deel 2).

Goedemorgen luisteraars,

Vandaag deel 2 over magnesium. Vorige week vertelde ik, hoe belangrijk het mineraal magnesium is voor het goed functioneren van onze lichaamscellen en de organen. Tevens merkte ik op, dat de reguliere medische stand geen enkele betekenis hecht aan het belang van voldoende magnesium in het lichaam. Het bepalen van het magnesiumgehalte in het bloed heeft weinig betekenis, omdat er hooguit 1 tot 3 % van het totale magnesium in het bloed aanwezig is. En als het bloedmagnesium in orde is, zegt dat nog heel weinig over de noodzakelijke hoeveelheid magnesium die zich IN de cellen bevindt. Het slikken, en wel dagelijks van een goed magnesiumpreparaat is eigenlijk voor iedereen zinvol. Ja, maar, zo zullen sceptici en critici opmerken, als je gezond eet krijg je voldoende magnesium binnen. Was dat nu maar waar.

Door de moderne groenteteelt is de bodem behoorlijk uitgeput geraakt en bevat onze dagelijkse voeding aanzienlijk minder magnesium van vijftig, zestig jaar geleden. Daar komt dan ook nog eens bij, zoals ik vorige week reeds aangaf, dat magnesium een moeilijk mineraal is. Moeilijk, in die zin, dat we over een zeer goede darmflora en een gezond spijsverterings-enzym-systeem moeten beschikken , wil de magnesium in de voeding er ook ‘uitgehaald’ kunnen worden.

Veel mensen in deze tijd slikken dagelijks voedingssupplementen, zeg maar vitaminen en mineraalpreparaten. In die multivitaminenpreparaten zit meestal ook magnesium. Dus zullen veel mensen denken: oké Jaap Huibers, aardig verhaaltje, maar wij slikken al magnesium. Prima, beste mevrouw en meneer, dat u zo verstandig bent geweest om zinvol met uw lichaam om te gaan, maar, leest u ook het etiket van die pot met vitaminepillen? Op dat etiket zijn alle ingrediënten vermeld. Vit. A,B,C,D. Zink, kalk dan magnesium. Steeds met het aantal milligrammen er achter vermeld. Maar let nu eens op, lees eens heel nauwkeurig. In veel gevallen staat er alleen: kalk, zink of magnesium. Wat bijna niemand van het gemiddelde volk weet is, dat kalk, zink en magnesium nooit uitsluitend als (enkelvoudig) kalk,zink of magnesium in de natuur voorkomt. Er is, ‘chemisch’ bezien, altijd sprake van een z.g.n. ’verbinding’. Pillenpotten, waar uitsluitend magnesium op staat met dan nog het aantal milligrammen er achter, kun je beter niet kopen. Dan zijn er de preparaten waar wel iets achter magnesium staat. Meestal is dat het woord –oxide. Dat zit er dus magnesiumoxide in de pillen. Voor de producent een vreselijk aantrekkelijke magnesiumverbinding, want de grondstof kost bijna niets. Maar, wat vervelender is, magnesiumoxide levert nauwelijks een bijdrage, het verhoogd nauwelijks het magnesiumniveau in de lichaamscellen en organen. Dat komt, omdat magnesiumoxide, dat is de chemische verbinding tussen het element magnesium en zuurstof, in feite een doodordinair laxans is, zeg maar een middel om de darmen te irriteren, te prikkelen als je moeilijk kunt poepen. Zo zie je maar weer, dat ook in de alternatieve vitaminen-pillen-branche de schone schijn kan overheersen. Maar…..wat dan wel?

Een van de best magnesiumpreparaten is magnesiumorotaat of magnesium glycinaat, of magnesiumcitraat, of, en dat is de allerbeste magnesiumverbinding, maar helaas nauwelijks meer verkrijgbaar, magnesium-amino-fosfaat. Dit zijn allemaal goede tot redelijk goede magnesiumverbindingen die prima worden opgenomen, de celmembraan passeren en dus een waardevolle bijdrage leveren om het magnesiumniveau IN de cellen op peil te houden. Preparaten als magnesiumorotaat en magnesiumcitraat kun je het best in 500 mg per capsule of tablet gebruiken. Een tot twee keer per dag, altijd even voor de maaltijd. Patiënten met diabetes type 2, kunnen dit zeker twee maal daags gebruiken.

Tenslotte: gezond, basaal en zeer sober eten, met daarnaast zeer gericht en afgestemd op de persoonlijke situatie een enkele aanvulling in de vitaminen of mineralensfeer.

Sound healing 13-jan 2024-D-1258-nederlof centrum

Sound Healing Meditatie door Bertin Bom

Bertin Bom, onze meditatieleraar in opleiding, leidde op 13 januari 2024 een betoverende sound healing meditatieles. Met passie creëerde hij een unieke ervaring door helende klanken te gebruiken voor rust en harmonie.

Niewsbrief afbeelding-Jaar van de Draak

Jaar van de Draak 2024

Welkom terug in 2024, het jaar van de Draak! In de Chinese astrologie symboliseert de Draak kracht, moed en welvaart. Het belooft een jaar te worden waarin we deze eigenschappen kunnen omarmen en benutten voor persoonlijke en professionele groei.

Gefeliciteerd-groepscollage-afgerond-2023

Gefeliciteerd aan alle deelnemers!

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie feliciteren met het succesvol voltooien van de gevolgde cursus of opleiding. We hopen dat jullie de verworven kennis en vaardigheden blijven benutten en dat jullie blijven groeien in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling.

nieuwsbrief december 2023-afbeelding 1

Nieuwsbrief december 2023

We nodigen je graag uit voor een bijzondere dag vol innerlijke ontdekkingen op onze open dag voor de Meditatieleraar opleiding, die plaatsvindt op 13 april 2024 in Almere. Dit is een prachtige kans om kennis te maken met de wereld van meditatie..

Foto Aurahealing-scannen-Chakra-1

Chakra healing: Ontdek de energetische essentie van balans

Chakrahealing, een fascinerend onderdeel van onze uitgebreide opleiding, neemt je mee naar de kern van chakra’s en heling. Uit het diepgewortelde hindoeïsme van India komen de chakra’s voort als onmisbare bouwstenen…

Nieuwsbericht oktober-Reiki behandeldag, Reiki 2 cursus, AuraTouch oefendag

Nieuwsbericht oktober

Met veel vreugde kijken we terug naar de succesvolle Reiki oefen- en behandeldag die we dit jaar hebben georganiseerd. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we deze unieke dag opnieuw organiseren!

De kracht van healing

Wat is healing?

Healing is een eeuwenoude manier gericht op het herstellen van evenwicht en welzijn in lichaam, geest en ziel. In dit bericht gaan we hier dieper op in en waarom het volgen van een healing opleiding…

Feng Shui inrichting-eettafel

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Ontdek-Feng-Shui

Ontdek Feng Shui: De energieke reis naar harmonie

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die draait om de harmonieuze inrichting van je leefomgeving. Het streeft naar een betere stroming van energie, bekend als “chi”, door middel van onderbouwde principes, om zo welzijn, geluk en succes aan te trekken.

Reiki behandelingen-Nederlof Centrum

Het wonder van Reiki behandelingen

Een Reiki behandeling is als een rustgevend en vaak diep verzachtend avontuur. Tijdens zo’n sessie ligt de ontvanger comfortabel gekleed op een massagetafel, terwijl de Reiki-beoefenaar zachte aanrakingen op specifieke delen van het lichaam toepast.

Feng Shui opleiding - Yin yang

ZOMERNIEUWS Nederlof Centrum   2023

Eindelijk is het zover! We zijn verheugd en enthousiast om onze langverwachte digitale Feng Shui Adviseur opleiding te lanceren! Met trots presenteren we jou een unieke kans om je onder te dompelen in de eeuwenoude kunst van Feng Shui!

Birgit de Heij bakfestijn winnares

Birgit de Heij wint het Sanquin Bakfestijn

Orthomoleculaire Voedings docente Birgit de Heij wint Bakfestijn!
Na ruim 200 inzendingen, duizenden stemmen en beoordeling door onze jury, kwamen op 27 juni 5 finalisten bij elkaar in het Miele Experience Center om hun traktatie te bakken en te presenteren.

Pin It on Pinterest