Magnesium, onmisbaar voor de gezondheid en Diabetes

Jaap Huibers verzorgt wekelijks een column in het programma M Magazine op Radio M Utrecht op zondagochtend rond de klok van 11.30 uur. Zijn column heeft altijd betrekking op het thema gezondheid.

Column voor 18 september 2011 – Magnesium, onmisbaar voor de gezondheid, deel 1

Goedemorgen luisteraars,

Stel nu eens dat ik naar een diabetesspecialist zou gaan met de opmerking: dokter, misschien kan ik u een belangrijk middel noemen om diabetes type twee, dat is suikerziekte op oudere leeftijd, te voorkomen en mensen die het al hebben in wat betere toestand te krijgen, ja, wat zou die specialist dan zeggen? Nadat ik het middel heb genoemd, toont de specialist geen enkele interesse, want het middel dat ik noem is zo simpel, dat geen enkele farmaceutische industrie geld zal steken in het onderzoek. Er valt dus nauwelijks iets aan dat middel te verdienen. Vandaag ga ik u iets vertellen over magnesium.

Magnesium is een heel belangrijk mineraal. Het is betrokken bij vele enzymsystemen in ons lichaam, bij het zenuwstelsel, bij de functie van hart en bloedvaten en, bij de opname van insuline door de lichaamscellen. In de afgelopen decennia heb ik zelf kunnen waarnemen, dat bijna iedereen in deze tijd een meer of minder tekort heeft aan dat zeer belangrijke mineraal magnesium. Kan een arts dat ook vaststellen? Helaas niet, want een arts laat meten hoeveel magnesium zich in hete bloed bevindt. En dat is eigenlijk altijd goed, normaal. Maar…en nu komt de aap uit de mouw, in het bloed bevindt zich hooguit 1 tot 3% van de totale noodzakelijke hoeveelheid magnesium. Dus die uitslag via de arts zegt helemaal niets over de magnesiumtoestand IN de lichaamscellen en weefsels. Omdat artsen dus niet juist, niet correct bepalen of er voldoende magnesium IN de lichaamscellen aanwezig is, kan er op den duur sprake zijn van een soort ‘sluipmoordenaar-situatie’. Door dat intra-cellulair tekort aan magnesium kunnen namelijk erg veelklachten optreden, die geen arts in verband brengt met magnesiumtekort. Hoe heeft dat magnesiumtekort bij erg veel mensen in deze tijd kunnen ontstaan? Twee belangrijke oorzaken. Ten eerste is de ‘bouwgrond’ voor onze groenten, de belangrijkste bron voor menselijk noodzakelijk magnesium, totaal uitgeput door de nu al vele decennia gepraktiseerde teeltmethoden. Alles draait immers om productie en geld. Kwaliteit….? Ach, daar hebben de moderne groentetelers geen echte interesse in. Als die slappe, groene andijviekrop er maar heel aantrekkelijk uitziet en wat er verder aan essentiële voedingsstoffen inzit?? Dat is eigenlijk bijzaak geworden.

Ten tweede moet worden opgemerkt, dat magnesium een erg moeilijk mineraal is voor de darmen. Om magnesium uit het voedsel ‘los te maken’, tot een voor het lichaam bruikbaar magnesium, is absoluut een goed functionerende darmflora noodzakelijk. En kom daar maar eens om in deze tijd. Als je ziet wat mensen in hun supermarkt-winkelwagentje meesjouwen aan darm- en darmflora verpestende troep, dan hoef je niet zo vreselijk intelligent te zijn om te kunnen bedenken dat de magnesiumopname en voorziening gevaar loopt.
Dus dan maar magnesiumtabletten gaan slikken. In de alternatieve geneeskunde gaan multi vitaminen/mineraalpillen als goud geld over de toonbank, inclusief alle mooie verhalen. Maar als je dan even goed leest welke vorm van magnesium meestal in die pillen zit, dan is dat veelal magnesium-oxide. En die vorm van magnesium is in wezen waardeloos, omdat het een laxans, zeg maar, een ‘poepmiddel’ is waar het lichaam nauwelijks iets van opneemt. Voor vandaag maken we de balans op: Magnesium is een donders belangrijk mineraal. Een tekort aan magnesium IN de lichaamcellen kan de oorzaak zijn van soms ernstige klachten. Artsen schenken geen aandacht aan dit feit. Multivitaminen en magnesiumpreparaten hebben vaak een verkeerde samenstelling. Je betaalt er veel voor en het levert in biologische zin niets op. Hart en vaatziekten en vooral diabetes type twee, kunnen mede ontstaan door een langjarig te kort aan het goed magnesium IN de lichaamsweefsels. De voeding bevat te weinig magnesium en onze darmen functioneren tegenwoordig als ‘lekke autobanden’.

DEEL 2:Magnesium voor onze gezondheid (deel 2).

Goedemorgen luisteraars,

Vandaag deel 2 over magnesium. Vorige week vertelde ik, hoe belangrijk het mineraal magnesium is voor het goed functioneren van onze lichaamscellen en de organen. Tevens merkte ik op, dat de reguliere medische stand geen enkele betekenis hecht aan het belang van voldoende magnesium in het lichaam. Het bepalen van het magnesiumgehalte in het bloed heeft weinig betekenis, omdat er hooguit 1 tot 3 % van het totale magnesium in het bloed aanwezig is. En als het bloedmagnesium in orde is, zegt dat nog heel weinig over de noodzakelijke hoeveelheid magnesium die zich IN de cellen bevindt. Het slikken, en wel dagelijks van een goed magnesiumpreparaat is eigenlijk voor iedereen zinvol. Ja, maar, zo zullen sceptici en critici opmerken, als je gezond eet krijg je voldoende magnesium binnen. Was dat nu maar waar.

Door de moderne groenteteelt is de bodem behoorlijk uitgeput geraakt en bevat onze dagelijkse voeding aanzienlijk minder magnesium van vijftig, zestig jaar geleden. Daar komt dan ook nog eens bij, zoals ik vorige week reeds aangaf, dat magnesium een moeilijk mineraal is. Moeilijk, in die zin, dat we over een zeer goede darmflora en een gezond spijsverterings-enzym-systeem moeten beschikken , wil de magnesium in de voeding er ook ‘uitgehaald’ kunnen worden.

Veel mensen in deze tijd slikken dagelijks voedingssupplementen, zeg maar vitaminen en mineraalpreparaten. In die multivitaminenpreparaten zit meestal ook magnesium. Dus zullen veel mensen denken: oké Jaap Huibers, aardig verhaaltje, maar wij slikken al magnesium. Prima, beste mevrouw en meneer, dat u zo verstandig bent geweest om zinvol met uw lichaam om te gaan, maar, leest u ook het etiket van die pot met vitaminepillen? Op dat etiket zijn alle ingrediënten vermeld. Vit. A,B,C,D. Zink, kalk dan magnesium. Steeds met het aantal milligrammen er achter vermeld. Maar let nu eens op, lees eens heel nauwkeurig. In veel gevallen staat er alleen: kalk, zink of magnesium. Wat bijna niemand van het gemiddelde volk weet is, dat kalk, zink en magnesium nooit uitsluitend als (enkelvoudig) kalk,zink of magnesium in de natuur voorkomt. Er is, ‘chemisch’ bezien, altijd sprake van een z.g.n. ’verbinding’. Pillenpotten, waar uitsluitend magnesium op staat met dan nog het aantal milligrammen er achter, kun je beter niet kopen. Dan zijn er de preparaten waar wel iets achter magnesium staat. Meestal is dat het woord –oxide. Dat zit er dus magnesiumoxide in de pillen. Voor de producent een vreselijk aantrekkelijke magnesiumverbinding, want de grondstof kost bijna niets. Maar, wat vervelender is, magnesiumoxide levert nauwelijks een bijdrage, het verhoogd nauwelijks het magnesiumniveau in de lichaamscellen en organen. Dat komt, omdat magnesiumoxide, dat is de chemische verbinding tussen het element magnesium en zuurstof, in feite een doodordinair laxans is, zeg maar een middel om de darmen te irriteren, te prikkelen als je moeilijk kunt poepen. Zo zie je maar weer, dat ook in de alternatieve vitaminen-pillen-branche de schone schijn kan overheersen. Maar…..wat dan wel?

Een van de best magnesiumpreparaten is magnesiumorotaat of magnesium glycinaat, of magnesiumcitraat, of, en dat is de allerbeste magnesiumverbinding, maar helaas nauwelijks meer verkrijgbaar, magnesium-amino-fosfaat. Dit zijn allemaal goede tot redelijk goede magnesiumverbindingen die prima worden opgenomen, de celmembraan passeren en dus een waardevolle bijdrage leveren om het magnesiumniveau IN de cellen op peil te houden. Preparaten als magnesiumorotaat en magnesiumcitraat kun je het best in 500 mg per capsule of tablet gebruiken. Een tot twee keer per dag, altijd even voor de maaltijd. Patiënten met diabetes type 2, kunnen dit zeker twee maal daags gebruiken.

Tenslotte: gezond, basaal en zeer sober eten, met daarnaast zeer gericht en afgestemd op de persoonlijke situatie een enkele aanvulling in de vitaminen of mineralensfeer.

Reiki informatie en geschiedenis-wat is reiki

Wat is Reiki?

Reiki, volgens de traditie van Usui Shiki Ryoho, is een eeuwenoude helingsmethode die gebruik maakt van universele levensenergie om balans en welzijn te herstellen. Maar wat is Reiki precies? Het is meer dan alleen een fysieke behandeling. Het is een holistische...
Aura kleuren betekenis

Aura kleuren betekenis | de kracht van kleuren

De wereld van energie, spiritualiteit en zelfontwikkeling wordt steeds populairder, en aura kleuren spelen hierin een belangrijke rol. Een aura is het energieveld dat elk levend wezen omringt en bevat informatie over je fysieke, emotionele en spirituele staat. In onze...
zaal Amsterdam Noord-NC

Nieuwsbericht: nieuwe Reiki locatie in AMS

Onderwerpen: Reiki, Aura en Chakra healing vullen elkaar prachtig aan! Kom je studiepunten tekort? Een 1-op-1 videocall aanvragen voor de meditatieopleiding Nieuwe Reiki locatie in Amsterdam Affiliate programma Reiki, Aura en Chakra healing vullen elkaar prachtig aan!...
Zen-twee monniken lopen

Wat is ‘Zen’ eigenlijk?

Uitdrukkingen als ‘ik voel me helemaal zen’ of ‘dat is echt zen!’ komen regelmatig voorbij. In deze blog vertel ik je over de betekenis van zen, de voorgeschiedenis en de ‘bakermat’ ervan in Japan. Je leest ook wat er allemaal nog van de ontstaansplek van zen te zien...
reading-aura tools

Wat is een Reading?

Reading, in spirituele en energetische zin, verwijst naar het vermogen om energieën, gedachten, emoties en soms zelfs toekomstige gebeurtenissen waar te nemen en te interpreteren. Dit kan plaatsvinden door middel van verschillende technieken zoals tarotkaarten,...
Opleiding meditatieleraar-Zenboeddhisme

Verdieping in Zenboeddhisme

Afgelopen weekend hebben we tijdens onze Meditatieleraar Opleiding een inspirerende sessie over Zenboeddhisme gehad, verzorgd door gastdocent Maarten Olthof. Maarten Olthof, bekend van het boek 'Lopen in het voetspoor van de Boeddha', is een geëngageerd boeddhist en...
ki-energie, shindo cursus

Ki-energie

Ki-energie is de onzichtbare kracht die ons lichaam en geest doet leven, kracht geeft. Ki stroomt naar ons, in ons en van ons naar anderen. Het stroomt op meerdere manieren.

Leren mediteren-opleiding meditatieleraar

Leren Mediteren bij Nederlof Centrum

Leren mediteren biedt een scala aan voordelen die bijdragen aan je algehele welzijn. Het stelt je in staat om stress te verminderen, innerlijke rust te vinden en beter om te gaan met de uitdagingen van het dagelijks leven.

Nieuwsbrief logo-Nederlofcentrum

Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut nu sneller af te ronden!

Juni 2024: Reiki 1 cursus nu ook in het Engels · Opleiding Meditatieleraren 2024 afgerond · Nieuwe promovideo Feng Shui opleiding · Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut nu sneller af te ronden!

Mindfulness oefeningen

Korte mindfulness oefeningen: Een nieuwe benadering voor pijnvermindering in klinieken

Mindfulness oefeningen kosten vaak veel tijd, maar uit recent onderzoek blijkt dat korte, eenmalige sessies ook verbetering kunnen bieden aan patiënten.

Reiki 1 course-positions-nederlof centrum

Reiki 1 course now also available in English!

Reiki 1 course now also available in English! We are excited to announce that our Reiki 1 course is now also available in English. Join us on for the first English session. We only give the English version once a year. Check our agenda for the available date.

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024

Opleiding Meditatieleraar 2022-2024 voltooid!

Afgelopen weekend hebben we na een reis van anderhalf jaar de certificaten voor meditatieleraar mogen uitreiken aan een mooie en toegewijde groep deelnemers. Dankbaar dat we als docenten dit pad naar meer inzicht en transformatie hebben mogen begeleiden.

Je overzicht
Your cart is empty.

Pin It on Pinterest

X