Hoge bloeddruk verlagen met kaliumrijke voeding

Kaliumrijke voeding is volgens onderzoekers de beste manier om een hoge bloeddruk te verlagen, omdat kalium hetzelfde effect heeft als thiazidediuretica, de vochtafdrijvende medicijnen die vaak voorgeschreven worden bij een hoge bloeddruk of voor het voorkomen van de gevolgen van een hoge bloeddruk. Een chronische hoge bloeddruk (hypertensie) is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, hartaanval, beroerte, oogaandoeningen en nierziekten.

Bij een hoge bloeddruk wordt meestal aangeraden om de zoutinname te beperken, maar het verhogen van de kaliuminname door meer groenten en fruit te eten heeft hetzelfde effect. Bij een hoge kaliuminname scheiden de nieren meer water en zout (natrium) uit – wat vergelijkbaar is met het effect van diuretica. Bij een lage kaliuminname houden de nieren water en natrium vast – wat vergelijkbaar is met het effect van veel zout eten. Een hoge inname van kaliumrijke voeding is gelinkt aan een lagere bloeddruk, ongeacht de hoeveelheid zout die men eet (McDonough AA, 2017).

Mensen die veel zout eten, maar ook veel groenten en fruit of andere kaliumrijke voeding, hebben geen verhoogde bloeddruk (Rodrigues SL, 2014).

Het lichaam heeft mechanismen ontwikkeld om natrium vast te houden (omwille van het lage aanbod in natuurlijke voeding) en kalium uit te scheiden (omwille van het hoge aanbod in natuurlijke voeding). Het huidige westerse dieet bevat veel minder kalium dan natrium. Het lichaam is niet aangepast aan deze omkering van de kalium-natriumbalans (Jansson B, 1990).

Het advies om minder of geen zout te eten is volgens sommige onderzoekers een gevaarlijk advies, omdat natrium(chloride) heel belangrijke functies heeft in het lichaam, zoals zenuwgeleiding, neurotransmissie, spierspanning en de aanmaak van maagzuur. Meer kaliumrijke voeding eten is een betere en gezondere optie dan minder of geen zout eten (Lopez-Jaramillo P, 2015).

Volgens onderzoek zou een inname van minstens 4.700 mg kalium per dag de bloeddruk met gemiddeld 8.0/4.1 mmHg doen dalen. Het risico op een beroerte daalt met 8 tot 15% en het risico op een hartaanval met 6 tot 11% (Houston MC, 2011).

Voedingsbronnen van kalium: aardappelen, zoete aardappelen, groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, pruimen, rozijnen, bananen, spinazie, artisjok, avocado, tomaten, …

Overgenomen van: © Hilde Maris

1. Houston MC. The importance of potassium in managing hypertension. Curr Hypertens Rep. 2011 Aug;13(4):309-17.

2. Jansson B. Dietary, total body, and intracellular potassium-to-sodium ratios and their influence on cancer. Cancer Detect Prev. 1990;14(5):563-5.

3. Lopez-Jaramillo P, Lopez-Lopez J, Lopez-Lopez C. Sodium Intake Recommendations: A Subject that Needs to be Reconsidered. Curr Hypertens Rev. 2015;11(1):8-13.

4. McDonough AA, Veiras LC, Guevara CA, et al. Cardiovascular benefits associated with higher dietary K+ vs. lower dietary Na+: evidence from population and mechanistic studies. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2017 Apr 1;312(4):E348-E356.

5. Rodrigues SL, Baldo MP, Machado RC, et al. High potassium intake blunts the effect of elevated sodium intake on blood pressure levels. J Am Soc Hypertens. 2014 Apr;8(4):232-8.

Sound healing 13-jan 2024-D-1258-nederlof centrum

Sound Healing Meditatie door Bertin Bom

Bertin Bom, onze meditatieleraar in opleiding, leidde op 13 januari 2024 een betoverende sound healing meditatieles. Met passie creëerde hij een unieke ervaring door helende klanken te gebruiken voor rust en harmonie.

Niewsbrief afbeelding-Jaar van de Draak

Jaar van de Draak 2024

Welkom terug in 2024, het jaar van de Draak! In de Chinese astrologie symboliseert de Draak kracht, moed en welvaart. Het belooft een jaar te worden waarin we deze eigenschappen kunnen omarmen en benutten voor persoonlijke en professionele groei.

Gefeliciteerd-groepscollage-afgerond-2023

Gefeliciteerd aan alle deelnemers!

Gefeliciteerd! Namens ons team willen we jullie feliciteren met het succesvol voltooien van de gevolgde cursus of opleiding. We hopen dat jullie de verworven kennis en vaardigheden blijven benutten en dat jullie blijven groeien in zowel je persoonlijke als spirituele ontwikkeling.

nieuwsbrief december 2023-afbeelding 1

Nieuwsbrief december 2023

We nodigen je graag uit voor een bijzondere dag vol innerlijke ontdekkingen op onze open dag voor de Meditatieleraar opleiding, die plaatsvindt op 13 april 2024 in Almere. Dit is een prachtige kans om kennis te maken met de wereld van meditatie..

Foto Aurahealing-scannen-Chakra-1

Chakra healing: Ontdek de energetische essentie van balans

Chakrahealing, een fascinerend onderdeel van onze uitgebreide opleiding, neemt je mee naar de kern van chakra’s en heling. Uit het diepgewortelde hindoeïsme van India komen de chakra’s voort als onmisbare bouwstenen…

Nieuwsbericht oktober-Reiki behandeldag, Reiki 2 cursus, AuraTouch oefendag

Nieuwsbericht oktober

Met veel vreugde kijken we terug naar de succesvolle Reiki oefen- en behandeldag die we dit jaar hebben georganiseerd. Gezien het enthousiasme van de deelnemers, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we deze unieke dag opnieuw organiseren!

De kracht van healing

Wat is healing?

Healing is een eeuwenoude manier gericht op het herstellen van evenwicht en welzijn in lichaam, geest en ziel. In dit bericht gaan we hier dieper op in en waarom het volgen van een healing opleiding…

Feng Shui inrichting-eettafel

Feng Shui inrichting

We vinden het belangrijk dat kennis ook echt praktisch toepasbaar is. Hier delen we dan ook graag een voorbeeld uit ons eigen leven. We hebben een eetkamer die op het westen georiënteerd is. Daar staat een houten tafel en een set paarse stoelen die we al heel lang hebben.

Ontdek-Feng-Shui

Ontdek Feng Shui: De energieke reis naar harmonie

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die draait om de harmonieuze inrichting van je leefomgeving. Het streeft naar een betere stroming van energie, bekend als “chi”, door middel van onderbouwde principes, om zo welzijn, geluk en succes aan te trekken.

Reiki behandelingen-Nederlof Centrum

Het wonder van Reiki behandelingen

Een Reiki behandeling is als een rustgevend en vaak diep verzachtend avontuur. Tijdens zo’n sessie ligt de ontvanger comfortabel gekleed op een massagetafel, terwijl de Reiki-beoefenaar zachte aanrakingen op specifieke delen van het lichaam toepast.

Feng Shui opleiding - Yin yang

ZOMERNIEUWS Nederlof Centrum   2023

Eindelijk is het zover! We zijn verheugd en enthousiast om onze langverwachte digitale Feng Shui Adviseur opleiding te lanceren! Met trots presenteren we jou een unieke kans om je onder te dompelen in de eeuwenoude kunst van Feng Shui!

Birgit de Heij bakfestijn winnares

Birgit de Heij wint het Sanquin Bakfestijn

Orthomoleculaire Voedings docente Birgit de Heij wint Bakfestijn!
Na ruim 200 inzendingen, duizenden stemmen en beoordeling door onze jury, kwamen op 27 juni 5 finalisten bij elkaar in het Miele Experience Center om hun traktatie te bakken en te presenteren.

Pin It on Pinterest