AMSTERDAM – Het zien van gewelddadige beelden zorgt voor veranderingen in het brein.
Dat schrijven Nederlandse onderzoekers van verschillende universiteiten vandaag in Science.
Het is al langer bekend dat stressmomenten, zoals het plotseling opdoemen van een auto bij het oversteken of het zien van gewelddadige films, het lichaam in een stresstoestand doet schieten.
In deze toestand zijn onze zintuigen scherper en kunnen we sneller reageren. Het is zodoende een beschermingmechanisme tegen gevaar. Van de reactie van het brein was tot dusver nog weinig bekend.
In het onderzoek kregen vrijwilligers beelden te zien van dan wel een gewelddadige, dan wel een neutrale film. Met behulp van een speciale MRI-techniek volgden de onderzoekers vervolgens de hersenactiviteit.
Activiteit
Het bleek dat sommige delen van de hersenen van de personen die naar de actiefilm keken een verhoogde activiteit lieten zien, die niet terug was te zien bij diegene die naar de vredige film keken. De geactiveerde delen waren vooral betrokken bij oplettendheid, alertheid en bij het stresshormoonsysteem. Ook was er bij de actiefilmkijkers een verhoogde connectiviteit tussen de verschillende gebieden zichtbaar.
Gezamenlijk betekent het dat het zien van een actiefilm in het brein dezelfde effecten tot gevolg heeft als ‘echt’ gevaar. Of dat verdere gevolgen heeft is niet onderzocht.