Botox verlamt ook emoties
Botox dempt niet alleen rimpels en expressie, maar ook emoties.
Botulinetoxine, ofwel botox, zorgt voor een tijdelijke verlamming van de spier waarin het is gespoten. Vandaar dat het goedje zo populair is onder mensen met een lelijke frons of rimpel. Een overdosis leidt tot een nogal uitdrukkingsloos, maskerachtig gezicht. Nu stellen wetenschappers dat de verlammende werking van botox ook de ervaring van emoties hindert omdat de hersenen minder feedback krijgen van de gezichtspieren.
Een groep mensen kreeg voor en na een botoxbehandeling video’s te zien met een sterke emotionele lading. De controlegroep kreeg restylene in plaats van botox ingespoten. Restylene vult op, maar verlamt niet.
Alle individuen werd vervolgens gevraagd hoe sterk zij hun emoties ervaren. Botoxgroep reageerde significant minder sterk op positieve video’s dan de controlegroep. De controlegroep reageerde opmerkelijk sterker op negatief beladen video’s.
De onderzoekers van Barnard College (VS) wilden de zogenoemde facial feedback hypothesis (FFH) toetsen; de veronderstelling dat expressie van emoties ook bijdraagt aan het ervaren van emoties. In andere woorden: wanneer je lacht, ga je je vanzelf wat beter voelen.
Noot:Het is getest met negatieve emoties maar de wet ‘als je lacht voel je je vanzelf beter’ impliceert dat ook de echte sensatie van de lach aanzienlijk gedempt wordt en sterk zijn waarde verliest…